Nedostatek vitamínu B12

9/2/2019 | SPADIA | News Archive

Nedostatek vitaminu B12 má mnoho projevů a ohrožuje velkou část populace. Vitamín B12 patří mezi vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro tvorbu krve.

Nedostatek vitamínu B12
Vitamin B12 se vyskytuje v mléce, mléčných výrobcích, vejcích...

Nedostatek vitaminu B12 ohrožuje seniory nad 60 let, nekontrolované konzumenty léků pro žaludeční potíže a pálení žáhy, adolescenty s vegetariánským způsobem výživy, pacienty s chronickými žaludečními a střevními chorobami, pacienty s chronickou infekcí, alkoholismem, těhotné a kojící ženy.

Vitamín B12 patří mezi vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro tvorbu krve. Deficit vitamínu B12 je stav, kdy je v organismu jeho chronický nedostatek. Jelikož dospělý člověk má v těle zásoby vitamínu B12 na 3 až 4 roky, deficit se může projevit až po měsících nebo letech. U dětí se ale projevy deficitu objevují podstatně dříve, protože nemají dosud vytvořeny dostatečné zásoby. Objevuje se jejich neprospívání, hlavně u kojenců. Nedostatek vitaminu B12 vede k rozvoji anémie. Tvoří se menší množství větších červených krvinek a tím dochází ke snížení přenosové kapacity pro kyslík. Anémie může vyvolávat příznaky jako je slabost, závratě, dušnost.

Deficit vitamínu B12 může vést ke vzniku neuropatie (poruchy nervů), která se projevuje brněním, necitlivostí v oblasti rukou a nohou. Dále může vyvolat různé duševní změny, od stavů zmatenosti a podrážděnosti, poruch koordinace až po těžkou demenci.

Stanovení aktivního vitaminu B12 je časnějším markerem nedostatku B12. Jeho hladina v krvi reaguje na deficit vitaminu B12 mnohem dříve (dny), lépe tak odráží klinický stav pacienta a navíc není ovlivněna nedávným příjmem vitaminu.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací