Pár slov o funkci štítné žlázy

9/3/2019 | SPADIA | News Archive

V rámci laboratorního vyšetření nabízíme komplexní screening funkce štítné žlázy, který zahrnuje stanovení hladinu hormonů TSH a fT4 a autoprotilátek a-TPO, a-TG.

Pár slov o funkci štítné žlázy
Štítná žláza, umístněná na konci průdušnice patří mezi životně důležité orgány...

Štítná žláza, umístněná na konci průdušnice patří mezi životně důležité orgány. Produkuje dva hormony tyroxin (T4) a trijodthyronin (T3), které zásadním způsobem ovlivňují všechny metabolické děje a jsou nezbytné pro funkci tkání, orgánu a zdravý vývoj plodu během těhotenství. Hormony štítné žlázy jsou uvolňovány do krve podle potřeby organizmu. Pro jejich tvorbu je nezbytný jod, který je vychytáván štítnou žlázou z krve. Funkce štítné žlázy a jejích hormonů je řízená hlavním „strážcem“, kterým je tyreoidální stimulační hormon TSH, který je tvořen v mozku v tzv. adenohypofýze. 

Onemocnění štítné žlázy jsou v populaci poměrně časté a můžou se nejčastěji manifestovat jako snížená (hypotyreóza) nebo zvýšená (hypertyreóza) funkce štítné žlázy.  Klinické projevy těchto nemocí se, vzhledem k důležitosti této žlázy, mohou projevit velkou variabilitou symptomů. Výčet části z nich zahrnuje např. poruchu srdečního rytmu, pokles tělesné hmotnosti, poruchu metabolizmu cukrů s kolísáním hladiny glykémie a poruchu metabolizmu tuků, což může vést ke zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím k narůstajícímu riziku kardiovaskulárních chorob. Porucha bílkovinového metabolizmu může ovlivňovat vývoj a funkci svalů, kostí, nervů a mozku. Nedostatečná funkce štítné žlázy může rovněž zásadním způsobem ovlivnit reprodukční zdraví lidské populace.
Část onemocnění štítné žlázy je způsobená autoimunitním zánětem, kdy buňky imunitního systému a autoprotilátky (protilátky proti vlastním tkáním) odpovídají za destrukci a narušení jejích fyziologických funkcí.

V rámci laboratorního vyšetření nabízíme komplexní screening funkce štítné žlázy, který zahrnuje stanovení hladinu hormonů TSH a fT4 a autoprotilátek a-TPO, a-TG. 

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací