Laboratoř SPADIA LAB spustí společné testování na COVID-19, chřipku A a chřipku B

10/6/2020 | SPADIA LAB | News Archive

Nový test přináší řadu výhod pro vyšetřovaného i pro zdravotnický personál...

Laboratoř SPADIA LAB spustí společné testování na COVID-19, chřipku A a chřipku B
Ilustrační foto

Laboratoř SPADIA LAB, která už tento test pilotně vyzkoušela, může kontinuálně spustit multiplexovou analýzu, aniž by musela měnit proces testování. Univerzita Karlova a její dceřiná společnost GeneSpector s.r.o. dnes představila avizovaný společný test na COVID-19, chřipku A a chřipku B, který umožňuje včasnou diagnostiku. Nově pacient s negativním testem na COVID-19 bude vědět, zda má chřipku a nemusí jít do karantény.

V naší pilotní laboratoři SPADIA LAB bude každý pacient indikovaný na COVID-19 testován zároveň na chřipku z jednoho odběru. Celá krása těchto multiplexních analýz, tedy stanovení více onemocnění z jednoho vzorku je v tom, že nedochází ke změně celého procesu testování. Proto kapacita zůstane stejná s tím rozdílem, že pacienti získají výsledky na onemocnění COVID-19 a chřipku A i B najednou,uvedl jednatel a ředitel společnosti GeneSpector s.r.o. Ing. Michal Pohludka,Ph.D., MBA. Multiplex společnosti GeneSpector přejímá stejné kvality jako samostatný test na COVID-19: odběrové soupravy obsahují opět odběrový roztok viRNAtrap™, který viry okamžitě inaktivuje a zároveň uchovává vzorky stabilní pro samotnou diagnostiku.

Významnou výhodou nového řešení je bezpečnost pro lidi, kteří se vzorky manipulují

Virus se totiž v nově vyvinutém speciálním roztoku deaktivuje, aniž by se narušila jeho genetická informace. Roztok virus udrží bezpečně neutralizovaný i několik dní. Dnes se vzorky obvykle uchovávají zchlazené a jsou stabilní jen krátkou dobu. Nové testovací soupravy umožňují zkrátit dobu analýzy vzorku na polovinu oproti běžným řešením na trhu,“ zdůraznila vedoucí oddělení molekulárně-biologických metod, jehož součástí je COVID laboratoř SPADIA LAB MVDr. Zuzana Dindová.  Vzorek se nyní dá uchovávat pro další využití až po dobu jednoho týdne.

Pro pacienty se nic nemění

Zdarma může kombinovaný test absolvovat člověk stejně jako do teď na základě indikace lékaře či hygieny nebo jako samoplátce. „Prostřednictvím on-line objednávkového systému si vybere místo odběru, volný termín, konkrétní čas a provede platbu. Po úspěšné platbě bude zasláno potvrzení o registraci objednávky a platbě na zadaný e-mail. Zájemce se prokáže na odběrovém místě potvrzením objednávky z e-mailu. Lidé za tento multiplex nezaplatí více než za nynější test na COVID-19. Za stejnou cenu testu obdrží tři výsledky tedy COVID-19, chřipku A i B namísto jednoho,“ nastínila koordinátorka pro COVID–19 SPADIA LAB PhDr. Ing. Petra Jašková. (https://www.spadia.cz/verejnost/vysetreni/test-covid-19/)

Multiplex přináší pro vyšetřovaného mnoho výhod

Rektor Univerzity Karlovy v srpnu představil vznik univerzitní dceřiné společnosti GeneSpector s.r.o. a avizoval přípravu multiplexu COVID-19, chřipku typu A a typu B na podzim 2020. V září byla na tiskové konferenci odstartována distribuce testů na COVID-19 a zároveň přislíben termín představení rozšíření o stanovení chřipky na říjen 2020.  Objednávky je možné již nyní realizovat na stránkách: https://www.genespector.com/. Multiplex přináší pro vyšetřovaného mnoho výhod. Dosud se vyšetřovaný pouze dozvěděl, zda je či není pozitivní na COVID-19. Pokud byl pozitivní na COVID-19, musel jít do povinné izolace. Pokud byl test negativní a vyšetřovaný vykazoval některé příznaky tohoto onemocnění, neměl tušení, zda se jednalo o chřipku či jiné virové onemocnění. Nyní díky multiplexu vyšetřovaný může zjistit, že je negativní na COVID-19 a pozitivní na jednu z typů chřipek. To má za následek, že se jednak automaticky nenařizuje povinná karanténa, jednak může být osoba léčena dostupnými antivirotickými přípravky. U pacienta s těžkým průběhem respiračního onemocnění je tento závěr velice důležitý zejména v případě urgentního příjmu, kde bude po otestování jasné, zda musí být pacient předán na speciální oddělení JIP s přísnými opatřeními pro onemocnění COVID-19 nebo na běžné oddělení. Na vývoji se podílela i Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění spadající pod Státní zdravotní ústav. (Zdroj https://www. cuni.cz)

Laboratoř SPADIA LAB provedla už přes 120 tisíc PCR vyšetření SARS CoV-2

Tento počet ji řadí mezi laboratoře s největší kapacitou v republice.  Investice do vybavení COVID laboratoře už přesáhly 12 milionů korun. Administrativu významně zrychlilo zavedení on-line objednávkového systému.  Na vyhodnocení testu potřebuje laboratoř obvykle 24 hodin, výsledky však mohou být známy i do dvou hodin. Závisí to na počtu a čase dodaných vzorků do laboratoře. Výsledky PCR vyšetření dodává samoplátcům laboratoř nejpozději do 48 hodin na uvedenou adresu e-mailem. Přehled se posílá příslušným hygienickým stanicím, ať už jsou testovaní lidé pozitivní nebo negativní.

SPADIA LAB je síť diagnostických laboratoří, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny v České republice. Provádí široké spektrum rutinních, vysoce specializovaných i unikátních vyšetření. Je akreditovanou laboratoří dle normy ČSN EN ISO 15189:2013. Rovněž je držitelkou oprávnění k testování COVID-19 vydaným ze strany Státního zdravotního ústavu www.szu.cz/tema/prevence/laboratorni-vysetrovani-puvodce-covid-19. Aktuálně zpracováváme nejen vzorky k testování na přítomnost koronaviru, ale především vzorky pacientů, které zasílají obvodní lékaři, pediatři, specialisté z ambulantních zařízení a nemocnic.  „Současná situace totiž nemění nic na tom, že lékaři stále léčí pacienty na jejich stávající choroby a k tomu potřebují, aby naše laboratoř dodávala včas výsledky laboratorních testů, podle nichž nastavují nebo upravují léčbu. Rovněž řada pacientů čeká na plánované operační zákroky a lékaři potřebují výsledky z předoperačních vyšetření,“ uzavřel ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina.

Přiložený soubor - tisková zpráva, Univerzita Karlova

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací