Laboratoř SPADIA LAB reaguje na zvýšený počet SARS CoV-2 pozitivních obyvatel na jižní Moravě, otevřela nová odběrová místa

9/7/2020 | SPADIA LAB | News Archive

Brno, Rohatec

Ode dnešního dne 7. 9. 2020 funguje v obci Rohatec nové odběrové místo vyčleněné pouze pro odběry SARS Co-2. Odběr na test PCR je možné podstoupit v Brně-Veveří.

Ode dnešního dne 7. 9. 2020 funguje v obci Rohatec nové odběrové místo vyčleněné pouze pro odběry SARS CoV-2. Odběr na test PCR je možné podstoupit v Brně-Veveří. Za test metodou PCR zaplatí zájemce 1 700 korun, pokud si žadatel přeje vystavení certifikátu do zahraničí, pak to bude stát 1 900 Kč. Laboratoř SPADIA LAB tak vychází vstříc lidem z jižní Moravy, kde je aktuálně nejvíce postižených především na Hodonínsku. Na zvýšený přísun materiálu je laboratoř připravená.

V hodonínské laboratoři SPADIA LAB zaznamenávají nárůst žádostí o provedení testu od samoplátců i firem. „Poptávka se v posledních dnech zvýšila. Spolupráci s námi už navázala také hygiena, která potřebuje testovat celé kolektivy. Zajišťovali jsme testování ZŠ U Červených domků Hodonín, výrobních závodů jako Vetropack Kyjov a další (např. výrobní závody v Kunovicích či Uherském Hradišti), pomohli jsme také s odběry pro organizace sociálních služeb. Zájem o vyšetření roste i ze stran praktických lékařů, kteří potřebují testovat své pacienty,“ upřesnila RNDr. Petra Pavelková.

V nově otevřeném COVID odběrovém místě v Rohatci (adresa: Vítězná 201/2, 696 01 Rohatec-kolonie, přízemí – vchod z ulice Vítězná) je provozní doba od pondělí do pátku od 8.00 do 12.00 hodin. Pro samoplátce jsou vyčleněny hodiny od 8.00 do 11.00 a pro testování z indikace hygienické služby nebo praktického lékaře od 11.00 do 12.00 hodin. Pokud pacient ještě nemá 18 let, je nutné, aby přišel v doprovodu zákonného zástupce, který udělí souhlas s odběrem biologického materiálu. K vyšetření je nutno se předem objednat online, kde je k dispozici formulář žádanky, kterou je nutné správně a čitelně vyplnit, vytisknout a přinést na místo.   „Samoplátcům zašle laboratoř výsledek na uvedenou emailovou adresu v žádance a to následující den. Pacientům, kteří se dostaví k vyšetření z indikace praktického lékaře nebo hygienika, bude výsledek zaslán prostřednictvím ÚZIS nebo přímo indikujícímu lékaři,“ uvedla vedoucí diagnostické laboratoře SPADIA LAB Hodonín RNDr. Petra Pavelková.  Certifikáty (potvrzení o bezinfekčnosti) obdrží lidé prostřednictvím e-mailu. Certifikát je vystaven ve třech jazycích – češtině, angličtině a ruštině.

Od středy 2. září je v provozu nové odběrové místo pro objednané pacienty v Brně (adresa: Brno, Veveří 64, 1. patro). Zde mohou zájemci podstoupit pouze test metodou RT-PCR.   Na vyšetření je nutné se objednat online. Mgr. Roman Jelínek z brněnské laboratoře SPADIA LAB doplnil: „O vyšetření na onemocnění Covid-19 je nyní zvýšený zájem. Naše odběrové místo má dostatečnou kapacitu a máme možnosti ji případně navyšovat. Připravujeme také vyšetření pro indikované pacienty od praktických lékařů či hygienické stanice. Výsledky vyšetření PCR (volitelně certifikát o bezinfekčnosti) jsou doručeny e-mailem do 48 hodin od odběru vzorku, včetně soboty a neděle. Na žádance je potřeba pečlivě vyplnit údaje osoby, která bude testována, zejména ID, telefonní číslo a email, abychom byli schopni doručit výsledky co nejdříve. Samotného odběru vzorku se není potřeba obávat, naše laboratoř používá šetrné tenké odběrové štětičky. Také jsme schopni v případě potřeby a po předchozí domluvě vyslat mobilní odběrový tým například do sídla firmy“.

Celostátní laboratoř SPADIA LAB provedla už přes 65 tisíc PCR vyšetření SARS CoV-2

Laboratoř SPADIA LAB provedla už přes 65 tisíc PCR vyšetření SARS CoV-2.  Přehled se posílá příslušným hygienickým stanicím, ať už jsou testovaní lidé pozitivní nebo negativní. Navíc naše laboratorní informační systémy umožňují automatické zasílání výsledků provedených vyšetření na covid-19 přímo do centrálního systému infekčních onemocnění (ISIN) a rovněž zasílání SMS s výsledkem vyšetření klientům, je zcela automatizováno. Počet vzorků se denně běžně pohybuje mezi 700 až 1000. V minulém týdnu počet testů neklesl pod 1 100 a navíc jsme si v praxi vyzkoušeli, že jsme schopni zvládnout za jednu pracovní směnu až 1 500 vyšetření. Nedávno přibyly v laboratoři další přístroje za 2,2 milionu korun, takže je možné zajistit zpracování až 2000 vzorků denně. Investice do vybavení COVID laboratoře už přesáhly 12 milionů korun. „Dokážeme velmi efektivně a flexibilně reagovat na podobné situace. Jsme silná společnost, která je schopna uvolnit velké finanční prostředky na pořízení potřebné technologie. Ověřili jsme si, že jsme společnost, která umí mobilizovat a motivovat kolektiv, který je to nejcennější, co máme,“ vysvětluje ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina.

SPADIA LAB je síť diagnostických laboratoří, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny v České republice. Provádí široké spektrum rutinních, vysoce specializovaných i unikátních vyšetření. Je akreditovanou laboratoří dle normy ČSN EN ISO 15189:2013. Rovněž je držitelkou oprávnění k testování COVID-19 vydaným ze strany Státního zdravotního ústavu www.szu.cz/tema/prevence/laboratorni-vysetrovani-puvodce-covid-19. Aktuálně zpracováváme nejen vzorky k testování na přítomnost koronaviru, ale především vzorky pacientů, které zasílají obvodní lékaři, pediatři, specialisté z ambulantních zařízení a nemocnic.  „Současná situace totiž nemění nic na tom, že lékaři stále léčí pacienty na jejich stávající choroby a k tomu potřebují, aby naše laboratoř dodávala včas výsledky laboratorních testů, podle nichž nastavují nebo upravují léčbu. Rovněž řada pacientů čeká na plánované operační zákroky a lékaři potřebují výsledky z předoperačních vyšetření,“ uzavřel ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací