Překročili jsme hranici tisícovky zpracovaných vzorků denně

7/26/2020 | Tisková zpráva | News Archive

Praha, Ostrava

Výsledky předáváme neprodleně orgánům ochrany veřejného zdraví i klientům...

Překročili jsme hranici tisícovky zpracovaných vzorků denně
Laboratoř SPADIA LAB provedla už přes 38 tisíc PCR vyšetření SARS CoV-2.

Laboratoř SPADIA LAB provedla už přes 38 tisíc PCR vyšetření SARS CoV-2. Tento počet ji řadí na 3. místo s nejvyšším počtem zpracovaných testů v republice.  Od počátku července aktuálně k dnešnímu datu to bylo 13 699 vyšetření, přičemž některé dny v tomto měsíci zpracovala přes jeden tisíc vzorků. Výsledek dostane klient do 48 hodin, obvykle je to do 24 hodin.

„Přehled posíláme příslušným hygienickým stanicím, ať už jsou testovaní lidé pozitivní nebo negativní. Informujeme také ústavní hygieniky zdravotnických zařízení, které k nám posílají odběry. Navíc naše laboratorní informační systémy umožňují automatické zasílání výsledků provedených vyšetření na covid-19 přímo do centrálního systému infekčních onemocnění, a to každých 30 minut. Velmi se nás proto dotýkají dezinformace týkající se počtu vzorků, způsobu předávání informací a rychlosti zpracování výsledků. Je to vůči naší společnosti, a především vůči našim zaměstnancům nekorektní,“ zdůraznil ředitel SPADIA LAB Martin Radina. Laboratoř SPADIA LAB zpočátku testovala prioritně zdravotníky, policisty, hasiče a pacienty. Postupně navyšovala kapacity, aby mohla reagovat na zvýšený zájem o PCR testy ze strany samoplátců tím, že vyčlenila odběrová místa a zřídila nové. „Dále jsme zavedli on-line objednávkový systém a vytvořili také mobilní odběrový tým, který jezdí do firem. Už nyní se při státem doporučené ceně 1 700 korun za vyšetření pohybujeme na hranici finanční únosnosti, protože jsme do nákupu přístrojů investovali několik milionů korun, a to nepočítám další náklady za práci našich lidí, svoz vzorků, pronájem prostor odběrových místností, ochranné pomůcky, dezinfekci, likvidaci odpadu a administrativu. Bereme to ale jako službu veřejnosti,“ přiblížil ředitel Martin Radina.  

„Výsledky všech vyšetření dodáváme do 24 hodin od okamžiku doručení vzorku do laboratoře, a to nejen formou zadávání do centrálního systému infekčních onemocnění, ale rovněž zasíláme seznam provedených vyšetření přímo na Krajský úřad Moravskoslezského kraje a na Krajskou hygienickou stanici v Ostravě. V dojednaných případech (např. plošné testování) pak po předchozí dohodě s KHS zasíláme výsledky vyšetření taktéž formou SMS zprávy,“ přiblížil situaci v Moravskoslezském kraji Martin Vojtíšek, člen dozorčí rady SPADIA LAB a účastník pravidelných setkání krizového štábu moravskoslezského hejtmanství.  „Od nás jde vše tak jak má, plníme zodpovědně a důsledně pokyny orgánů státní správy, což můžeme doložit. Proti útokům vůči nám se musíme důrazně ohradit. Věřím, že se logistika mezi státními institucemi zlepší a přestane se hledat viník v oblasti soukromého sektoru, který naopak dokáže velmi dynamicky reagovat na požadavek navyšovat kapacity. Věřím, že se tato služba bude více využívat,“ uzavřel člen dozorčí rady SPADIA LAB Martin Vojtíšek.

Přísun vzorků do laboratoře je zajištěn několikrát denně. Příjem materiálu zajistí kvalitní a bezchybné přezkoumání dodaného materiálu a žádanky. Pracovníci příjmu primární vzorky zaevidují a označí je jednoznačnou identifikací v podobě čárových kódů. Po této evidenci jsou vzorky připraveny pro další zpracování. Vzorky přijaté během dopoledne jsou hotovy týž den a u vzorků přijatých odpoledne je výsledek znám následující den po ránu.

Výsledky PCR vyšetření samoplátců dodává laboratoř následující den na uvedenou adresu e-mailem.  Přístupový kód k otevření souboru s výsledkem posílá laboratoř formou textové zprávy na mobilní telefon. Na odběr je nutné se předem objednat prostřednictvím on-line objednávkového systému. Zájemce si vybere odběrové místo, kde chce odběr podstoupit, poté si vybere volný termín a čas a provede platbu platební kartou. Po úspěšné platbě bude zasláno potvrzení o registraci objednávky a platbě na zadaný e-mail. Zájemce se prokáže na odběrovém místě potvrzením objednávky z e-mailu,“ popsala koordinátorka pro COVID–19 SPADIA LAB PhDr. Ing. Petra Jašková.

SPADIA LAB je síť diagnostických laboratoří, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny v České republice. Provádí široké spektrum rutinních, vysoce specializovaných i unikátních vyšetření. Je akreditovanou laboratoří dle normy ČSN EN ISO 15189:2013. Rovněž je držitelkou oprávnění k testování COVID-19 vydaným ze strany Státního zdravotního ústavu www.szu.cz/tema/prevence/laboratorni-vysetrovani-puvodce-covid-19-2. „Aktuálně zpracováváme nejen vzorky k testování na přítomnost koronaviru, ale především vzorky pacientů, které zasílají obvodní lékaři, pediatři, specialisté z ambulantních zařízení a nemocnic.  Současná situace totiž nemění nic na tom, že lékaři stále léčí pacienty na jejich stávající choroby a k tomu potřebují, aby naše laboratoř dodávala včas výsledky laboratorních testů, podle nichž nastavují nebo upravují léčbu. Rovněž řada pacientů čeká na plánované operační zákroky a lékaři potřebují výsledky z předoperačních vyšetření,“ uzavřel ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací