S bojem proti koronaviru nově pomáhají také přístroje ostravské lékařské fakulty

4/21/2020 | Tisková zpráva | News Archive

Ostrava

Původně měly sloužit k výzkumu doktorandům neurovědeckých oborů. Nově ale dočasně pomáhají s bojem proti koronaviru...

S bojem proti koronaviru nově pomáhají také přístroje ostravské lékařské fakulty
Zapůjčená technologie zrychluje manuální izolaci vzorků. Autor: Simona Součková, Laboratoř SPADIA LAB

Původně měly sloužit k výzkumu doktorandům neurovědeckých oborů. Nově ale dočasně pomáhají s bojem proti koronaviru. Řeč je o dvou přístrojích ostravské lékařské fakulty, které škola nyní zapůjčila Laboratoři SPADIA LAB. Ta je začala využívat k diagnostice na přítomnost viru COVID-19 u pacientů a personálu ostravské fakultní nemocnice. Denně díky zapůjčené technologii vyšetří zaměstnanci laboratoře přes sto odebraných vzorků

Jsme rádi, že zapůjčením přístrojů z naší vědecké laboratoře můžeme přispět k zvýšení počtu výsledků testovaných lidí v Moravskoslezském kraji. Přístroje jsme zapůjčili Laboratoři SPADIA LAB. Smlouva pak jasně stanovuje, že je společnost využije k testování vzorků na přítomnost koronaviru u zaměstnanců a pacientů ostravské fakultní nemocnice,“ přibližuje děkan Lékařské fakulty OU Arnošt Martínek.

Jak dodává ředitel Laboratoře SPADIA LAB Martin Radina, nabídka ze strany ostravské lékařské fakulty na zapůjčení technologie k testování vzorků COVID-19 metodou PCR přišla v tu nejvhodnější chvíli, protože laboratoř čelila zvýšené poptávce zdravotnických zařízení na navýšení množství zpracovávání vzorků.  „I přes veškerou automatizaci jsme ale byli limitovaní manuální izolací vzorků. Zapůjčená technologie podstatně zrychluje tuto fázi procesu, kdy lidské ruce nahrazuje stroj.  Díky této nezištné pomoci vědecké laboratoře Lékařské fakulty Ostravské univerzity jsme navýšili počty vyšetřených klientů o více než 100 vzorků denně. Tuto kapacitu jsme pak obratem nabídli Fakultní nemocnici v Ostravě, aby mohli testovat akutní pacienty i zdravotnický personál nemocnice,“ vysvětluje ředitel Laboratoře SPADIA LAB s tím, že laboratoř zpracovává všechny obdržené vzorky metodou RT-PCR, která je podle něj jediným spolehlivým průkazem akutní infekce.

Další nespornou výhodou zapůjčení špičkové technologie od lékařské fakulty, je podle ředitele Radiny také fakt, že se může laboratoř nyní kromě testování akutních pacientů a zdravotnického personálu fakultní nemocnice věnovat pacientům s jinými nemocemi, než je COVID-19. „Současná situace totiž nemění nic na tom, že řada pacientů čeká v ostravské fakultní nemocnici na operační zákroky a lékaři potřebují výsledky z předoperačních vyšetření,“ dodává Radina.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací