Test PCR na SARS CoV-2 je možné znovu absolvovat v mobilní buňce SPADIA LAB u Žlutých lázní v Praze-Podolí

8/20/2020 | SPADIA LAB | News Archive

Praha

Aktuální poptávka po přímý průkaz viru metodou PCR vyšetření přiměla laboratoř SPADIA LAB v Praze znovu zpřístupnit testování širšímu okruhu lidí.

Test PCR na SARS CoV-2 je možné znovu absolvovat v mobilní buňce SPADIA LAB u Žlutých lázní v Praze-Podolí
Test PCR na SARS CoV-2 v Praze-Podolí

Tento týden začala odebírat vzorky v mobilní buňce umístěné na parkovišti Žlutých lázní v Praze-Podolí. Tým zdravotníků a administrativních pracovnic zde pracuje od pondělí do pátku od 8.00 do 12.00 a od 12.30 do 16.20 hodin. Lidé mohou využít online objednávkový systém, který jim garantuje zaregistrovaný čas, nebo přijít rovnou.

Výsledek vyšetření PCR bude samoplátcům doručen e-mailem do druhého dne po dodání vzorku do laboratoře. Pacientům, kteří se dostaví k vyšetření z indikace praktického lékaře nebo hygienika, bude výsledek zaslán prostřednictvím ÚZIS nebo přímo indikujícímu lékaři,“ řekl vedoucí obchodního oddělení SPADIA LAB pro oblast Čechy Milan Škába. Cena za vyšetření je 1 700,- Kč PCR vyšetření bez vydání potvrzení o bezinfekčnosti (certifikát pro výjezd do zahraničí) - dodání výsledku od 24 do 48 hodin. V případě, že bude požadován certifikát pro výjezd do zahraničí, připlatí si zájemce k této ceně 200,- Kč. Potvrzení je vystaveno ve třech jazykových verzích v ČJ, AJ a RJ. 

Testování v mobilní buňce u Žlutých lázní je možné absolvovat jednak z indikace hygienické služby nebo praktického lékaře, anebo za přímou úhradu jako samoplátce. Pokud se zájemce dostaví na vyšetření bez objednání, je nutné mít s sebou doklad totožnosti nebo kartu pojištěnce. V tomto případě zaplatí kartou nebo v hotovosti na místě. Objednat se mohou lidé online. „V rámci úspory času na místě uvítáme, když si lidé vytisknou vyplněnou žádanku na vyšetření, kterou si stáhnou z webových stránek,“ zdůraznil vedoucí obchodního oddělení SPADIA LAB pro oblast Čechy Milan Škába.

Laboratoř SPADIA LAB provedla už přes 50 tisíc PCR vyšetření SARS CoV-2. Tento počet ji řadí na 3. místo s nejvyšším počtem zpracovaných testů v republice. Přehled se posílá příslušným hygienickým stanicím, ať už jsou testovaní lidé pozitivní nebo negativní. Navíc naše laboratorní informační systémy umožňují automatické zasílání výsledků provedených vyšetření na covid-19 přímo do centrálního systému infekčních onemocnění. Počet vzorků se denně běžně pohybuje mezi 500 až 1000 vzorky, výjimkou nejsou dny, kdy v laboratoři zpracují okolo 1300 vzorků. Nedávno přibyl v laboratoři další přístroj za 2,2 milionu korun, takže může zajistit zpracování až 2000 vzorků denně. Investice do vybavení COVID laboratoře už přesáhly 12 milionů korun.

SPADIA LAB je síť diagnostických laboratoří, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny v České republice. Provádí široké spektrum rutinních, vysoce specializovaných i unikátních vyšetření. Je akreditovanou laboratoří dle normy ČSN EN ISO 15189:2013. Rovněž je držitelkou oprávnění k testování COVID-19 vydaným ze strany Státního zdravotního ústavu www.szu.cz/tema/prevence/laboratorni-vysetrovani-puvodce-covid-19-2. „Aktuálně zpracováváme nejen vzorky k testování na přítomnost koronaviru, ale především vzorky pacientů, které zasílají obvodní lékaři, pediatři, specialisté z ambulantních zařízení a nemocnic.  Současná situace totiž nemění nic na tom, že lékaři stále léčí pacienty na jejich stávající choroby a k tomu potřebují, aby naše laboratoř dodávala včas výsledky laboratorních testů, podle nichž nastavují nebo upravují léčbu. Rovněž řada pacientů čeká na plánované operační zákroky a lékaři potřebují výsledky z předoperačních vyšetření,“ uzavřel ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina. Priority ani směřování laboratoře SPADIA LAB se nemění – bude i nadále poskytovat nejlepší laboratorní servis ve všech odbornostech pro spolupracující zařízení.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací