Laboratoř SPADIA LAB reaguje na aktuální zpřísnění cestování do Řecka

8/13/2020 | Tisková zpráva | News Archive

Rozšiřuje časy odběrů ve všední dny, nově zavádí rovněž víkendové odběry a bude vystavovat lékařské potvrzení o výsledku negativního testu PCR k doložení při překročení hranice Řecka.

Laboratoř SPADIA LAB reaguje na aktuální zpřísnění cestování do Řecka
Ilustrační foto

Laboratoř SPADIA LAB zavádí ode dnešního dne dvě zásadní novinky.  Nejenže laboratoř rozšíří časy odběrů ve všední dny, jež budou vyhrazeny právě pro osoby cestující do zahraničí, ale nově zavede i sobotní odběry. Tímto bude zabezpečena dostatečná platnost certifikátu rovněž pro osoby s odletem v pondělní odpoledne a podvečer.  Nadto bude laboratoř SPADIA LAB vystavovat lékařské potvrzení o výsledku negativního testu PCR, jež je nutné doložit právě při překročení hranice Řecka.

Laboratoř rozšíří dobu odběrů v odběrových místech ve Frýdku-Místku, Ostravě a v Novém Jičíně od 14 do 15 hod. Sobotní odběry bude zajišťovat Ostrava na Lechowiczově ulici 2970/6 v 1. NP zdravotního střediska od 08 do 10 hodin dopoledne, a to od 15. srpna 2020. Certifikáty vystaví laboratoř nejpozději do 24 hodin od odběru, vyjma sobotních odběrů (pozn. u sobotních odběrů bude certifikát zpravidla zaslán v pondělí v poledne).  Certifikát je vystaven ve třech jazycích – češtině, angličtině a ruštině.

Jsme si vědomi, že řecké zpřísnění prokázat se negativním testem na covid- 19 při vstupu na své území, způsobilo českým turistům starosti. Nejen tím, že utratí další peníze, ale hlavně tím, že test nesmí být starší než 72 hodin, což znevýhodňuje ty, kteří odlétají po víkendu. Rozšířením doby odběrů chceme zajistit, aby cestující odlétající kterýkoliv den mohli obdržet platný certifikát, jež nebude starší 72 hodin,“ vysvětlil   ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina.

„Na vyhodnocení testu potřebuje laboratoř obvykle 24 hodin, výsledky však mohou být známy i dříve. Závisí to na počtu a čase dodaných vzorků do laboratoře.  Už se na nás obrátila Asociace cestovních kanceláří ČR, jak jim můžeme vyjít vstříc. Teď intenzivně pracujeme na koordinaci a nastavení logistiky, aby testování klientů cestovních kanceláří navazovalo na lety v pondělí, úterý, ve čtvrtek a v neděli,“ přiblížil člen dozorčí rady SPADIA LAB JUDr. Martin Vojtíšek s tím, že je nutné, aby lidé sledovali aktuální informace na webu www.spadia.cz

Na zvýšený přísun materiálu je COVID laboratoř SPADIA LAB připravená. Počet vzorků se denně běžně pohybuje mezi 500 až 1000 vzorky, výjimkou nejsou dny, kdy zpracuje okolo 1300 vzorků. Nedávno přibyl v laboratoři další přístroj za 2,2 milionu korun, takže může zajistit zpracování až 2000 vzorků denně. Investice do vybavení COVID laboratoře už přesáhly 12 milionů korun. „Dokážeme velmi efektivně a flexibilně reagovat na podobné situace. Jsme silná společnost, která je schopna uvolnit velké finanční prostředky na pořízení potřebné technologie. Ověřili jsme si, že jsme společnost, která umí mobilizovat a motivovat kolektiv, který je to nejcennější, co máme,“ vysvětluje ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina.  Laboratoř SPADIA LAB provedla už přes 50 tisíc PCR vyšetření SARS CoV-2. Tento počet ji řadí na 3. místo s nejvyšším počtem zpracovaných testů v republice.  Přehled se posílá příslušným hygienickým stanicím, ať už jsou testovaní lidé pozitivní nebo negativní. Navíc naše laboratorní informační systémy umožňují automatické zasílání výsledků provedených vyšetření na covid-19 přímo do centrálního systému infekčních onemocnění, a to několikrát za den.

SPADIA LAB je síť diagnostických laboratoří, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny v České republice. Provádí široké spektrum rutinních, vysoce specializovaných i unikátních vyšetření. Je akreditovanou laboratoří dle normy ČSN EN ISO 15189:2013. Rovněž je držitelkou oprávnění k testování COVID-19 vydaným ze strany Státního zdravotního ústavu www.szu.cz/tema/prevence/laboratorni-vysetrovani-puvodce-covid-19-2. „Aktuálně zpracováváme nejen vzorky k testování na přítomnost koronaviru, ale především vzorky pacientů, které zasílají obvodní lékaři, pediatři, specialisté z ambulantních zařízení a nemocnic.  Současná situace totiž nemění nic na tom, že lékaři stále léčí pacienty na jejich stávající choroby a k tomu potřebují, aby naše laboratoř dodávala včas výsledky laboratorních testů, podle nichž nastavují nebo upravují léčbu. Rovněž řada pacientů čeká na plánované operační zákroky a lékaři potřebují výsledky z předoperačních vyšetření,“ uzavřel ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina. Priority ani směřování laboratoře SPADIA LAB se nemění – bude i nadále poskytovat nejlepší laboratorní servis ve všech odbornostech pro spolupracující zařízení.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací