Oddělení imunologie a sérologie zrychlí a zefektivní zpracování vzorků

5/15/2018 | RNDr. Julius Lupač | News Archive

Ostrava

Oddělení imunologie a sérologie zrychlí a zefektivní zpracování vzorků, zvláště v současné spalničkové epidemiologické situaci je variabilita a rychlost přístroje velkým přínosem.

Oddělení imunologie a sérologie zrychlí a zefektivní zpracování vzorků
Nový laboratorní automat ELISA

Diagnostická laboratoř SPADIA LAB pořídila pro ostravské oddělení imunologie a sérologie nový laboratorní automat pro zpracování testů v mikrotitračních destičkách metodou ELISA, který významně zkracuje dobu od příjmu ke zpracování vzorků. Jedná se o teprve druhou instalaci v ČR. Přístroj dokáže najednou vyhodnotit širokou škálu testů až 20 různých typů v počtu více než 200 vzorků pacientů během 4 hodin najednou.

V minulosti laboratoř potřebovala tři samostatné přístroje, jejichž kapacita i výkonnost byly menší. Zpracování takové palety vzorků trvalo často i více jak den. Díky koncepci přístroje, především vícenásobnému pipetoru, je kapacita ještě podstatně větší než kterou laboratoř v současnosti využívá. Nabízí tak možnost dalšího rozšíření palety testů a laboratoř je připravena k potenciálnímu nárůstu vzorků.

Na přístroji lze vyhodnotit z minimálního množství séra (řádově desítky mikrolitrů) například protilátky respiračních virů, chlamydií, klíšťové encefalitidy, spalniček a celé řady dalších. Současně s vyšetřením více typů protilátek společně v jednom testu, a tím určit, jestli se jedná o akutní nebo probíhající či prodělanou infekci. Zvláště v současné spalničkové epidemiologické situaci je variabilita a rychlost přístroje velkým přínosem,“ popsal vedoucí laboratoře imunologie a sérologie RNDr. Julius Lupač.

Kromě protilátek infekční sérologie dokáže přístroj vyšetřit autoprotilátky, které napadají za určitých okolností vlastní tkáně a orgány. Vyvolávají pak různá závažná onemocnění – například cukrovku typu 1, onemocnění štítné žlázy, revmatoidní artritidu a podobně.

Výhodou je, že všechna požadovaná vyšetření zpracuje automatický systém najednou ve velmi krátkém čase, umožňuje úsporu odebrané krve, zrychluje vyhodnocení výsledků a jejich distribuci lékařům. Pro potřeby doplnění dalších testů se séra uchovávají v laboratoři jeden měsíc, což umožňuje vyšetření bez nutnosti znovu odebírat pacientovi krev.

VIRTUAL LAB technologie ve vašich službách

  • Komunikace mezi laboratoří a ordinací
  • Komunikace mezi ordinací a laboratoří pomocí elektronické žádanky
  • Pro spolupracující zdravotnická zařízení je zdarma
Co systém nabízí a jak jej získat