Chybí nám důležitý vitamín D

5/22/2018 | SPADIA | News Archive

Laboratoře SPADIA LAB v průběhu měsíce března zpracovaly vzorky krve u 2097 žen a 741 mužů pro stanovení celkového vitaminu D. Výsledky potvrdily současný trend, že deficitem vitaminu D trpí více než 50% populace.

Chybí nám důležitý vitamín D
Za rizikový faktor se považuje „moderní“ způsob života, kdy trávíme velké množství času v budovách

Z celkového množství 2097 žen mělo 53% nízké hodnoty, ze 741 mužů mělo 67% špatné výsledky. Do akce se zapojilo 144 lékařů Moravskoslezského kraje, z celé ČR to bylo 310 lékařů a nemocničních pracovišť.

Věkový průměr sledovaných žen byl 54 let, u mužů 50 let. Nejmladšímu vyšetřovanému pacientovi byly tři měsíce, nejstaršímu pak 97 let. Akce měla za cíl upozornit širokou i odbornou veřejnost na význam dostatečné zásoby vitamínu D a jeho vlivu na celou řadu nemocí. „Z našich statistik jednotlivých vyšetření vyplývá, že hladinu vitamínu D sledují lékaři málo. Do akce se zapojilo 144 lékařů Moravskoslezského kraje, z celé ČR to bylo 310 lékařů a nemocničních pracovišť,“ uvedl RNDr. Lubor Stančík, odborný pracovník ostravské biochemie SPADIA LAB s tím, že mezi nimi byli nejen lékaři pro děti a dospělé, gynekologové, endokrinologové, internisté, ale také revmatologové, gastroenterologové a kardiologové. „Za známku nedostatku vitamínu D se považuje stav, kdy je jeho koncentrace v krvi nižší než 50 nmol/l. Normální hodnoty se pohybují v rozmezí 50 až 110nmol/l. Ačkoliv hodnoty průměrů hladin vitamínu D u testovaných žen i mužů jsou ještě na dolní hranici normálu – 55,7 resp. 53,9 nmol/l, hodnoty mediánů pro obě skupiny ukazují, že hladina vitamínu D je u většiny vyšetřovaných pacientů snížená,“ doplnil RNDr. Lubor Stančík.

Vitamín D podněcuje vrozenou obranyschopnost organizmu. Jeho nedostatek může způsobovat řadu potíží, například nesprávný vývoj kostí, únavu, horší hojení ran, ale i rozvoj cukrovky a dalších nemocí. V rámci akce SPADIA LAB praktická lékařka Lenka Bilková z Hnojníku (okr. Frýdek-Místek) odebrala krev 17-ti pacientům různého věku. „Všichni měli výsledek, který byl pod hranicí doporučených hodnot. Předepsala jsem Vigantol, který při pravidelné konzumaci několika kapek týdně stav zlepší. Při nízké hladině vitaminu D může mj. docházet k poklesu svalové síly, člověk může cítit zvýšenou únavu, mohou bolet záda, kosti a klouby,“ řekla MUDr. Lenka Bilková.

Důležitost osvěty si také uvědomuje vedení Odborného ústavu Metylovice, kde v rámci projektu sledují kromě hladiny vitamínu C také vitamín D u dětí. „Tyto vitamíny jsou nutné pro správný vývoj dítěte a jeho imunologické odezvy. Zjistili jsme, že ze 100 dětí má jen polovina hodnoty v normě. Souvisí to částečně se stravováním v jídelnách, rezervách v jídelníčku a v nesprávném složení potravy. Projekt realizujeme společně s Lékařskou fakultou v Olomouci a za podpory našeho zřizovatele Moravskoslezského kraje. U vitamínu D to není jen vliv na metabolismus kostí, ale celého imunitního systému. V době topné sezóny a v regionech zatíženými znečištěním je deficit vitamínu D ještě výraznější. Vitamín D by se měl proto dodávat nejen kojencům a dětem, ale také dospělým,“přiblížil ředitel Odborného ústavu Metylovice – Moravskoslezského sanatoria MUDr. Radim Dudek a dodal, že problematika vitamínu D se řeší už na celosvětové úrovni nejen v souvislosti s bronchiálním astmatem, ale také s dalšími civilizačními chorobami.

Za rizikový faktor se považuje „moderní“ způsob života, kdy trávíme velké množství času v budovách, nechodíme ven a málo času trávíme na slunci. Negativní vliv na přirozené vstřebávání vitaminu ze slunečního záření má bohužel také používání krémů s vysokým ochranným UV faktorem. Proto je velmi důležité hladinu vitamínu D sledovat nejen v dětství, ale i v dospělosti.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací