Ostrava žije první pomocí 2019

5/2/2019 | SPADIA | News Archive

Ostrava

Největší preventivní akce v Moravskoslezském kraji „Ostrava žije první pomocí 2019“ bude s naší účastí. Uskuteční se 12. května 2019 od 9 hodin v ostravském Trojhalí Karolina.

Ostrava žije první pomocí 2019
Naše laborantky budou provádět rychlý test na zjištění tuků v krvi.

Ostrava žije první pomocí 2019 – jedná se o největší preventivní akci zaměřenou na téma poskytování první pomoci v Moravskoslezském kraji, kterou pořádá Záchranný tým Oblastního spolku Českého červeného kříže Ostrava. Uskuteční se 12. května 2019 od 9 hodin v ostravském Trojhalí Karolina. A laboratoř SPADIA bude u toho. Naše laborantky budou provádět rychlý test na zjištění tuků v krvi.

Zázemí pro mobilní laboratoř nám poskytne Zdravotnické zařízení Ministerstva vnitra ČR ve svém prezentačním stanu, kde budeme společně lékaři, zdravotníky a záchranáři ZZMV a Nadačním fondem Petra Koukala - STK pro chlapy. Všichni se zaměříme na osvětu a prevenci. „Pokud vás zajímá, jak jste na tom s krevními tuky, provedeme rychlý orientační test na cholesterol, triglyceridy, HDL a LDL. Jedná se o kapilární odběr (z prstu) krve na přístrojích firmy ROCHE. Od samotného odběru až po vyhodnocení to trvá zhruba 10 minut. Odběry na zjištění lipidového mechanismu se provádějí správně nalačno. Proto bude test pouze orientační,“ popsala zdravotní laborantka SPADIA LAB Sabina Palkovičová.

V rámci prezentačního zázemí Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra ČR bude připravena pro všechny velké i malé zájemce celá řada aktivit. Například kostra Helenka - edukační pomůcka pro menší děti nebo figurina ANNIE s nácvikem účinnosti nepřímé masáže srdce. Součástí prezentace bude i informační stánek STK pro chlapy, kteří se zaměří na osvětu a autovyšetřovací metody rakoviny varlat.

V průběhu akce budete mít možnost se zdokonalit a vzdělat v oblasti první pomoci na zážitkových trasách pro veřejnost. Součástí je velice pestrý doprovodný program například dětská trasa první pomoci nebo napínavá soutěž nezdravotnických složek IZS. V rámci uctění památky naší nedávno zesnulé paní velitelky Marcely Peterové se Záchranný tým OS ČČK Ostrava rozhodl dát soutěži nezdravotnických složek název Memoriál Marcely Peterové.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací