Laboratoř SPADIA LAB zavádí ode dnešního dne novinku, samoplátce ušetří

11/12/2020 | SPADIA LAB | News Archive

Cena za PCR vyšetření SARS CoV-2 s certifikátem pro samoplátce se od 12. listopadu snižuje z dosavadních 1900 korun na 1700 korun. Novou cenu zaplatí v laboratoři SPADIA LAB shodně všichni samoplátci bez rozdílu místa, kde odběr podstoupí.

Laboratoř SPADIA LAB zavádí ode dnešního dne novinku, samoplátce ušetří
Foto z laboratoře

Cena za PCR vyšetření SARS CoV-2 s certifikátem pro samoplátce se od 12. listopadu snižuje z dosavadních 1900 korun na 1700 korun.  Novou cenu zaplatí v laboratoři SPADIA LAB shodně všichni samoplátci bez rozdílu místa, kde odběr podstoupí.  Laboratoř SPADIA LAB provedla už přes 260 000 PCR vyšetření SARS CoV-2, což je nejvíc v České republice a také je to laboratoř s největší denní testovací kapacitou.

V objednávkovém systému se jedná o položku PCR vyšetření + vydání potvrzení o bezinfekčnosti (certifikát), tato bude nově za 1 700 korun, tedy shodně jako dříve bez certifikátu. V rezervačním systému je změna platná od čtvrtka 12. listopadu 2020. „Pokud už člověk zaplatil před tímto datem prostřednictvím platební brány on-line, a na odběr teprve půjde, bude se mu částka ve výši 200 korun vracet.  Potvrzení o bezinfekčnosti (certifikát pro výjezd do zahraničí) lze vygenerovat pouze v případě, že výsledek PCR vyšetření bude negativní. V případě pozitivního výsledku PCR vyšetření nelze potvrzení vydat,“ vysvětlil zdravotní ředitel SPADIA LAB Mgr. Lukáš Garčic.

Laboratoř SPADIA LAB provedla už přes 260 000 PCR vyšetření SARS CoV-2, což je nejvíc v České republice a taky je to laboratoř s největší denní testovací kapacitou. Denní rekord drží 24. říjen, kdy se zpracovalo přes 7 000 vzorků, ještě na začátku listopadu to bylo přes 5,5 tisíce vzorků denně. Poslední dny počty mírně klesly, 10. listopadu to bylo například téměř 3 800 vzorků. Zatímco na jaře a v létě převažovali samoplátci, na podzim se z velké většiny jedná o indikované pacienty, ať už od praktických lékařů nebo z jiných odborných ambulancí, pediatrů, lůžkových zařízení a nemocnic, sociálních zařízení, hygieny nebo v rámci preventivních prohlídek a vyšetření.  Počet pozitivních pacientů se v současnosti pohybuje pod 25 % z celkového počtu provedených testů.

Ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina uvedl:Investice do vybavení COVID laboratoře už přesáhly 40 milionů korun. Administrativu významně zrychlilo zavedení on-line objednávkového systému.  Na vyhodnocení testu potřebuje laboratoř obvykle 24 hodin, závisí to na počtu a čase dodaných vzorků do laboratoře. Výsledky PCR vyšetření dodává samoplátcům laboratoř nejpozději do 48 hodin na uvedenou adresu e-mailem. Pokud neobdrží samoplátce výsledek do 48 hodin od odběru, radíme, aby napsal na adresu covid@spadia.cz. Z kapacitních důvodů výsledky ani informace telefonicky nesdělujeme.“ Častým důvodem neuvolnění výsledku z našeho laboratorního systému je špatné vyplnění žádanky. Chyby se objevují zejména v e-mailové adrese a telefonním čísle. Je nutné dbát na správné vyplnění všech údajů.

PCR test na SARS CoV-2 je možné absolvovat v těchto odběrových místech: Praha –  Žluté lázně, Brno – Veveří 64, Rohateckolonie, přízemí – vchod z ulice Vítězná Budova Zemský, Nový Jičín MEDCENTRUM, 2. NP, Máchova 30,  Frýdek-Místek Poliklinika Frýdek Místek, 1. NP, 8. pěšího pluku 85, vstup bočním schodištěm z ulice Pivovarská,  Ostrava – Zdravotní středisko Lechowiczova 2970/6.  Prostřednictvím našeho rezervačního systému se mohou lidé objednat také do Podřipské nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem, kde odběrové místo provozuje ve své režii přímo nemocnice. SPADIA LAB v tomto případě vyšla nemocnici vstříc, aby pomohla personálu logisticky zvládnout administrativní zatížení. SPADIA LAB je síť diagnostických laboratoří, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny v České republice. Provádí široké spektrum rutinních, vysoce specializovaných i unikátních vyšetření. Je akreditovanou laboratoří dle normy ČSN EN ISO 15189:2013. Rovněž je držitelkou oprávnění k testování COVID-19 vydaným ze strany Státního zdravotního ústavu www.szu.cz/tema/prevence/laboratorni-vysetrovani-puvodce-covid-19. Aktuálně zpracováváme nejen vzorky k testování na přítomnost koronaviru, ale především vzorky pacientů, které zasílají obvodní lékaři, pediatři, specialisté z ambulantních zařízení a nemocnic.  „Současná situace totiž nemění nic na tom, že lékaři stále léčí pacienty na jejich stávající choroby a k tomu potřebují, aby naše laboratoř dodávala včas výsledky laboratorních testů, podle nichž nastavují nebo upravují léčbu. Rovněž řada pacientů čeká na plánované operační zákroky a lékaři potřebují výsledky z předoperačních vyšetření,“ uzavřel ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací