SPADIA LAB poskytla zdarma pět set PCR testů ze slin do škol

2/25/2021 | SPADIA LAB | News Archive

Tisková zpráva

Výsledky podle očekávání nepotvrdily žádné ohnisko nákazy COVID-19...

SPADIA LAB poskytla zdarma pět set PCR testů ze slin do škol
Děti z 1. třídy otevírají zkumavku.

Laboratoř SPADIA LAB ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a její spin-off společností GeneSpector nabídla školám v Moravskoslezském, Olomouckém a Středočeském kraji vyzkoušet si zdarma nový PCR test ze slin skládající se ze zkumavky s tyčinkou. V rámci pilotního programu se zjišťuje, jak nejlépe zajistit logistiku v případě zvýšeného zájmu o testování žáků. Ta zahrnuje komunikaci se školou, zaškolení odpovědných pracovníků, nastavení elektronické komunikace pro přenos výsledků, načasování odběru v rámci výuky, transfer vzorků do laboratoře a jejich zpracování. V pilotní fázi vyčlenila laboratoř SPADIA LAB 500 kusů testovací sady. Známé jsou už výsledky, které nepřinesly překvapivé výsledky. Celkem 98 % dětí a pedagogů bylo negativních, pouze 2 % z pětistovky testovaných mělo pozitivní test, což se očekávalo. Laboratoř SPADIA LAB vložila do pilotního projektu přibližně 2 miliony korun.

Výsledky v přehledné excelovské tabulce dodává laboratoř SPADIA LAB vedení škol tentýž den večer. Ředitelé si tyto informace mohou dohledat také prostřednictvím elektronického komunikačního systému laboratoře pod názvem Virtual Lab, k němuž dostali od laboratoře SPADIA LAB přístupový kód. 

Novinka PCR testu ze slin spočívá v použití bezpečné odběrové soustavy – zkumavky Sarstedt s připravenou tyčinkou.  „Tyčinka se vloží do úst a po dvou minutách se opatrně vloží zpět do zkumavky. Je to hygienické, jednoduché a pohodlné. Tento PCR test je stejně spolehlivý jako dosavadní odběrové soupravy využívající štětičky pro výtěr z nosohltanu, pro jejich užití ovšem není nutný žádný odběrový tým ani kvalifikované sestry. Tato nová testovací sada nedráždí sliznice, a je tak mnohem pohodlnější pro pravidelný odběr,“ vypočítal přednosti zdravotní ředitel SPADIA LAB Mgr. Lukáš Garčic. Děti jsou schopné test udělat samy pod dohledem dospělé osoby podle přehledného návodu k použití.  

Možnost zapojit se do dobrovolného testování žáků a zaměstnanců uvítala Základní škola pro žáky s mentálním postižením z Frenštátu pod Radhoštěm v Moravskoslezském kraji. „Zástupce laboratoře předem přivezl veškerý materiál včetně obrázkového manuálu a jednorázových rukavic a zaškolil vedení školy, které následně proškolilo všechny zaměstnance. Po zahájení výuky od 8 hodin jsme počkali 30 minut, abychom dodrželi požadavek po tuto dobu nejíst a nepít. Po půl deváté žáci, učitelé a asistenti společně každý na svém místě ve třídě otevřeli svou zkumavku označenou čárovým kódem, vložili do úst tyčinku, po 2 minutách tyčinku „vyplivli“ zpět do zkumavky a bylo hotovo. Jednorázové rukavice, které měli všichni pro jistotu na rukou, jsme odložili na místě určeném pro tento odpad. Přestože jsme školou pro žáky s mentálním postižením, všichni zvládli samoodběr bez problému a večer už jsme měli potvrzeno, že ve škole nebyl v rámci tohoto testování žádný pozitivní vzorek,“ popsala ředitelka školy PaedDr. Pavlína Palová.  

Ve Středočeském kraji ve dvou základních školách ZŠ Petrovice u Sedlčan a ZŠ Propojení Sedlčany proběhl test u dětí prvních a druhých tříd a test podstoupili všichni pedagogové. „Reakce učitelů na způsob testování byla pozitivní a z jednoduchého průběhu byli nadšení. O testu se dozvěděla další školská zařízení ve Středočeském kraji, která projevila zájem si ho vyzkoušet. O našich aktivitách je průběžně informována hejtmanka Středočeského kraje, která je tomuto typu testu příznivě nakloněna,“ řekl obchodní ředitel pro Čechy SPADIA LAB Milan Škába s tím, že se připravuje ve spolupráci s vedením Prahy 6 v této části metropole testování ihned po jarních prázdninách. 

V ZŠ a MŠ Řezníčkova v Olomouci podstoupilo test 113 osob, z toho 45 učitelů a zaměstnanců základní a mateřské školy.  Speciální tyčinku si „požvýkali“ prvňáci a druháci. Učitelka Veronika Kopečná řekla, že děti zvládly test bezvadně a pozitivní ohlasy má také od rodičů. Prvňák Kuba bezprostředně reagoval: “Bylo to dobrý. Mělo to takovou papírovou chuť, prostě tampón.“ Jeho spolužačka Sára přitakala: „Pro mě to bylo jednoduché. Nevadilo mi to. Lepší než strkání do nosu.“ Jirka si mírně postěžoval, že bylo těžší se strefit s tyčinkou zpět do zkumavky. Z celkového počtu vyšli pouze tři pozitivní, a to jeden chlapec a dva zaměstnanci, kteří v době odběru neměli žádné příznaky. Proč ředitel ZŠ a MŠ Řezníčkova Mgr. Miloslav Palát kývl na nabídku testování: „Chtěl jsem zjistit, zda je škola zdrojem nákazy. Výsledky mě ujistily v tom, že není.  To je jasný vzkaz vládě. Již od října loňského roku čekáme na zprávy z ministerstva, kdy někdo začne testovat děti a zdůvodní tak nařízení dlouhodobého přerušení výuky. Učitelé se bojí, rodiče se bojí a děti sedí doma. Nikdo z úředníků nezkusil vybrat jedinou školu v každém kraji, aby se prokázalo, jak to s nákazou u školou povinných dětí skutečně je. A proč jsou školy tak dlouho zavřené. Do výuky by se měl vrátit celý první stupeň nebo alespoň třetí třídy, aby byla zachována kontinuita vzdělávání na 1. stupni,“ uzavřel ředitel ZŠ a MŠ Řezníčkova v Olomouci Mgr. Miloslav Palát.

„Myslíme si, že naše odběry jsou nejvhodnější pro použití laické veřejnosti v tomto případě učiteli a zároveň jsou akceptovatelné pro děti. PCR testy se nemusí dělat tak často jako testy antigenní, stačí 1x za 10 až 14 dnů, takže jsou méně otravné. Při využití naší metody PCR testu ze slin pomocí tyčinky nevzniká žádný biologický odpad, který by zatěžoval školy dalšími hygienickými předpisy. Díky nenáročnému odběru a snadnému transportu se nabízí využití pro účely masivnějšího testování ve školách.  V situaci, kdy stát nemá jasno a hejtmani to chtějí řešit, může být náš test pro kraje atraktivní,“ potvrdil ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina.  

V rámci validační studie laboratoř SPADIA LAB porovnávala vzorky z nosohltanu a ze slin u několika stovek lidí.  Výsledky jsou srovnatelné, odchylky se vyskytly při nedodržení některých doporučení, které zkreslují výsledek. Například když si člověk zakouřil nebo použil žvýkačku před odběrem. „Navazujeme na úspěšnou spolupráci s naší dceřinou společností GeneSpector, která velmi pružně reaguje na aktuální pandemickou situaci a přináší efektivní řešení této krize. Jsem rád, že opět můžeme být součástí přípravy testovacích kitů a podílet se na zlepšení ekonomické situace v naší společnosti,“ kvituje Otomar Sláma, ředitel CUIP hlavní výhody spojení vědy a komerčních partnerů. Díky této nové metodě již v několika vyspělých evropských zemích mohou žáci bezpečně navštěvovat školy i školky.

SPADIA LAB je síť diagnostických laboratoří, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny v České republice. Provádí široké spektrum rutinních, vysoce specializovaných i unikátních vyšetření. Je akreditovanou laboratoří dle normy ČSN EN ISO 15189:2013. Rovněž je držitelkou oprávnění k testování COVID-19 vydaným ze strany Státního zdravotního ústavu.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací