MOVEMBER 1. – 30. listopadu 2023

10/31/2023 | SPADIA LAB | News Archive

Udělej pro sebe víc! Rychlý test z krve, který nebolí.

Movember - Prevencí to začíná!

Ať už jde o Movember, nebo o udržení stále rostoucího kníru, či o zvýšení povědomí o mužských zdravotních problémech, listopad je ideální doba k zamyšlení nad tím, jak se o sebe staráme. Jedním z klíčových aspektů mužského zdraví je měření hladiny testosteronu a PSA, neboli Prostatického Specifického Antigenu. Jedná se o dva důležité ukazatele stavu mužského zdraví.

Představte si testosteron jako olej v motoru Vašeho auta. Je to hormon, který Vám dodává energii, sílu, sexuální touhu a mnoho dalších věcí, které z Vás dělají muže. Má zásadní vliv na výkon Vašeho motoru. Úroveň testosteronu má velký vliv na celkové zdraví a pohodu. Je to olej, který udržuje Váš motor v chodu a výkonu. Pokud je hladina testosteronu nízká, může to ovlivnit Vaši náladu, energii, sexuální touhu a celkovou kvalitu života. Víte jak je na tom Váš motor? A jaká je hladina oleje v něm? Máte ho dostatek? Anebo je na čase provést kontrolu?

PSA měří zdraví Vaší prostaty. Je jako Vaše kontrolní světlo na palubní desce. Vysoká hladina PSA může být známkou problémů s prostatou, včetně rakoviny. Když se kontrolka rozsvítí, tak s Vaším autem není něco v pořádku. Stejně tak když se ozve prostata, není radno ji podceňovat.

Muži, v listopadu si udělejte čas a jak se říká, "udělejte si pro sebe víc". Navštivte naše odběrové místo, nechte si zkontrolovat hladinu testosteronu a PSA. Zajímejte se o své zdraví stejně, jako se zajímáte o stav svého auta.

Udělejte pro sebe víc. I muži potřebují pravidelný servis.

UDĚLEJ pro sebe víc

NEBO

=
testosteron - vyšetření
Testosteron je nejdůležitějším mužským pohlavním hormonem, zásadním způsobem ovlivňuje jejich zdravotní stav. Hraje důležitou roli při udržování sexuální touhy, produkci spermií, svalové síly a kostní hmoty. Má vliv na mnoho tělesných funkcí, je proto považován za obecného podporovatele celkového zdraví a pohody. Laboratorní vyšetření testosteronu poskytne informace o hladině tohoto hormonu v těle a může identifikovat případné zdravotní potíže.
PSA - prostatický specifický antigen je protein produkovaný ve tkáni prostaty. Hladiny PSA mohou být zvýšeny z několika důvodů jako je zánět, benigní hyperplazie prostaty, karcinom prostaty nebo mechanická stimulace prostaty. V rámci screeningu se stanovení PSA používá pro včasné odhalení zvýšeného rizika přítomnosti rakoviny prostaty.

PHI - index zdravé prostaty je laboratorní test, který se používá k diagnostice a monitorování rakoviny prostaty. Toto vyšetření kombinuje tři různé krevní testy, které měří hladiny specifických proteinů v krvi. Tyto proteiny jsou produkované buňkami prostaty a jejich hladiny se mohou zvýšit v případě rakoviny prostaty. Tento index je výrazně specifický a je vhodný pro muže ve věku nad 50let s celkovým PSA ≥ 2,0 až ≤ 10,0 ng/ml.

PHI - index zdravé prostaty (vyšetření)

JAK NA TO krok za krokem

výběr vyšetření
potvrzení e-mailem
výběr místa odběru
vyšetření - platba
diagnostika v laboratoři
doručení výsledků

VĚDĚT znamená rozhodovat

Před odběrem
Hladiny PSA a PHI mohou být ovlivněny různými faktory, včetně fyzické aktivity, ejakulace a manipulace s prostatou. Doporučuje se 48 hodin před testem se neprovádět tyto činnosti. Jako u všech běžných krevních odběrů je potřeba vyhnout se konzumaci alkoholu, kouření a náročné fyzické aktivitě. Na odběr krve není nutno přijít na nalačno.
Co mi řeknou výsledky
Normální hodnoty PSA - nízké riziko karcinomu prostaty

Zvýšené hodnoty PSA - se zvyšující se hodnotou roste riziko karcinomu prostaty. Zvýšení ale také může být způsobeno jinými faktory, jako je benigní hyperplazie prostaty
(zvětšení prostaty) nebo zánět prostaty. V tomto případě je vhodné vyšetření rozšířit o vyšetření PHI. Tento index je vhodný pro muže ve věku nad 50let s celkovým PSA ≥ 2,0 až ≤ 10,0 ng/ml a nálezy digitálního rektálního vyšetření.

Hladinu testosteronu jako u jiných hormonů může ovlivnit mnoho proměnných a doporučuje se sledovat opakovaně.
Hodnoty mimo meze
Pro potvrzení rakoviny prostaty je potřeba následně provést další testy u urologa. Důležité je také pravidelně sledovat růst hodnoty PSA v průběhu času. Opakovaně zvýšené hodnoty PSA nebo výrazný nárůst může představovat zvýšené riziko karcinomu prostaty.

V případě opakovaných nízkých hodnot testosteronu, se nemusí jednat hned o závažné potíže. Při podezření na nedostatek testosteronu doporučujeme návštěvu lékaře a doplnit diagnostiku vždy o anamnézu, fyzikální vyšetření a další laboratorní testy.

ROZHOVOR s urologem

rozhovor s urologem

V listopadu je už tradičně věnována zvláštní pozornost podpoře zdravého životního stylu mužů a osvětě v oblasti mužských onemocnění.

Jaká je role prostaty a proč by se muži měli starat o své zdraví. Jaké problémy mají muž v produktivním věku. Co dál když je test PSA pozitivní. Jaký rozdíl mezi PSA a PHI. Co můžete sami udělat, aby jste šli prevenci napřed. Proč je důležitá správná hladina testosteronu a co se děje, když chybí.

Na tyto otázky odpovídá MUDr. Josef Kopecký, primář Urologického oddělení Nemocnice v Havířově.

MÝTY a FAKTA

1. Mýtus
Rakovina prostaty se týká jen starých lidí
1. Fakt
Výskyt rakoviny prostaty sice stoupá po 50. roce věku, ale případů „pod padesátkou“ bohužel také není málo a výjimkou nejsou ani třicátníci.
Zájem o nepovinné preventivní prohlídky je nízký a to je ostatně důvod, proč zhruba 20 až 25 procent pacientů přichází k lékaři pozdě až s nádorem v pokročilém stádiu.
2. Mýtus
Vyšetření prostaty je nepříjemné a bolestivé
2. Fakt
Laboratorní vyšetření PSA nebo PHI se provádí odběrem krve, které nebolí a zabere jen 5 minut Vašeho času.
3. Mýtus
Nemám žádné potíže, nemám rakovinu
3. Fakt
Toto pravidlo bohužel neplatí, v počátečních stadiích se nemusí nádor nijak ozývat. Rakovina prostaty je jedním z nejvíce asymptomatických druhů rakovin.
4. Mýtus
Zvýšená hladina PSA je vždy rakovina
4. Fakt
Zvýšená hladina PSA neznamená nutně rakovinu prostaty. Zvýšenou hladinu může způsobit řada dalších zdravotních problémů, jako je například zánět, infekce, benigní zvětšení prostaty a další. Pokud test vyjde v tomto smyslu „pozitivně“, budou lékaři provádět další vyšetření, která příčinu odhalí, přičemž rakovina prostaty představuje jen jedno z možných vysvětlení.
5. Mýtus
Prevence je zbytečná, rakovinu nelze zastavit
5. Fakt
Díky moderním léčebným postupům je rakovinu prostaty možné zcela vyléčit. Léčba je zpravidla mnohem úspěšnější, pokud je nemoc zachycena v raném stádiu, kdy je lokalizována na prostatu. Často se přitom nemusí přistoupit ani k radioterapii.
6. Mýtus
Nemáme rakovinu v rodině, takže mi nehrozí
6. Fakt
Obecně se usuzuje, že na rozvoj karcinomu prostaty může mít vliv například životní prostředí, špatná životospráva, nedostatek fyzické aktivity, ale také užívání některých léků. Pravidelná prevence je tak důležitá pro každého muže bez ohledu na rodinnou anamnézu.
7. Mýtus
Vysoké hladiny testosteronu způsobují agresivitu
7. Fakt
Ve skutečnosti muži bývají náladovější a více znepokojení naopak s nižší hladinou testosteronu. Existují i důkazy, které naznačují, že naopak léčba testosteronem může snížit negativní pocity.
8. Mýtus
Vysoká hladina testosteronu způsobuje u mužů plešatost
8. Fakt
Plešatost není známkou mužnosti a není spojena s vysokou hladinou testosteronu. Jedná se především o genovou dědičnost.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací