Návštěvníci víkendové show Dnů NATO měli zájem o vyšetření tuků

18.09.2018 | SPADIA | Archiv

Mošnov/Ostrava

SPADIA se poprvé zúčastnila aktivně Dnů Nato. Zázemí pro mobilní laboratoř poskytlo Zdravotnické zařízení Ministerstva vnitra ČR ve svém prezentačním stanu. Pro naše zdravotní laborantky to byla premiérová práce v terénu.

Návštěvníci víkendové show Dnů NATO měli zájem o vyšetření tuků
Skupina mladých sympatických lidí z Orlové se nechala také otestovat

Krev si nechalo odebrat 350 lidí, kteří obdrželi výsledek do 10 minut. Odběr podstoupilo v sobotu 140 mužů a 60 žen, v neděli to bylo 80 mužů a 70 žen.

Laborantky vyšetřily vzorky krve u celkem 350 zájemců, u nichž provedly rychlý orientační test z kapky krve na cholesterol, triglyceridy, HDL a LDL. „Jednalo se o kapilární odběr (z prstu) krve na zjištění hodnot tuků v krvi, který se stanovoval na třech přístrojích firmy ROCHE. O vyšetření byl obrovský zájem, který během obou dnů nepolevoval,“ popsala zdravotní laborantka SPADIA LAB Sabina Palkovičová. Od samotného odběru až po vyhodnocení to trvalo zhruba 10 minut.

Občas se tvořily fronty, ale to lidem vůbec nevadilo. V rámci prezentačního zázemí Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra ČR byla připravena pro všechny velké i malé zájemce celá řada aktivit. Například kostra Helenka - edukační pomůcka pro menší děti, na kterou pokládaly základní lidské orgány a skelet, kam umisťovaly názvy jednotlivých kostí nebo figurina ANNIE s nácvikem účinnosti nepřímé masáže srdce. Lidé se dozvěděli o praktické a užitečné mobilní pomůcce „Aplikace Záchranka“. Součástí prezentace byl i informační stánek STK pro chlapy, kteří se zaměřují na osvětu a autovyšetřovací metody rakoviny varlat (zdroj zzmvcr.cz). Ta se vyskytuje už u patnáctiletých chlapců, nejvíce mezi 20 a 30 (případně 40) lety.

Návštěvníci si se zájmem prostudovali také propagační materiály diagnostické laboratoře SPADIA LAB zaměřené na osvětu. Dozvěděli se o Centru lékařské genetiky ve Frýdku-Místku, genetickém vyšetření prostaty, trombofilních mutací nebo karcinomu prsu a vaječníků.

Odběry na zjištění lipidového mechanismu se provádějí správně nalačno. „Proto byl náš test pouze orientační. Výsledky ale byly překvapivě dobré. Většina lidí měla hodnotu cholesterolu v normě. Těm s vyššími hodnotami jsme doporučili změnu nebo úpravu stravy a kontrolní odběr u praktického lékaře. Zvýšené hodnoty měli lidé u triglyceridů, což odpovídá konzumaci jídla a alkoholu. Pouze 11 osob z celkových 350 vyšetřených mělo kritické hodnoty. Ti odcházeli s doporučením, aby navštívili co nejdříve svého lékaře,“ přiblížila zdravotní laborantka SPADIA LAB Blanka Bajnarová.

Jedním z nejveselejších zájemců o odběr krve byl Robert Hvožďa z Dubňan, který navštěvuje Dny Nato pravidelně. „Už jsme tady od pátku s přáteli a manželkou. Užíváme si to se vším všudy. U lékaře jsem nebyl 10 let. Jsem zvědavý, jak to dopadne,“ řekl mladý muž, který nebyl ani překvapen, že jeho výsledky u triglyceridů byly alarmující a přiznal, že už dva dny konzumuje hojně alkohol.

Osmnáctiletý diabetik Patrik Kopčan je sice pod dohledem lékařů, ale chtěl vědět, jak na tom je. Jeho naměřené hodnoty byly všechny v normě, a tak měl radost. Přiznal, že autovyšetření na maketě varlat si vyzkoušel poprvé. Paní Marcela Kurucová přijela se syny až z Dolních Dunajovic. „Na preventivní prohlídky chodím pravidelně, protože chci jít příkladem svým svěřencům v folklórním souboru. I když měla za sebou návštěvu vinobraní, měla všechny naměřené hodnoty v pořádku. Studentka policejní školy Zuzana Kreibichová se svěřila, že byla na odběrech naposledy před dvěma lety. Ke svému zdraví přistupuje zodpovědně, potvrdila její maminka Marcela. Odběr absolvoval také držitel stříbrné plakety Dr. Jánského Adam Mihál z Frenštátu pod Radhoštěm. „Chodím 1x měsíčně střídavě na odběr krve nebo plazmy už zhruba čtyři roky. Když se necítím dobře, tak vynechám. Komu jsem konkrétně pomohl, nevím. Nemám zpětnou vazbu. Ale dárcem jsem se rozhodl být z vlastního přesvědčení. Před dvěma roky jsem se stal ještě dárcem kostní dřeně.“

„Mezi lidmi byla řada těch, kteří nebyli dlouho u lékaře a překvapivě u nás se nechali vyšetřit. Pokud se nad výsledky doma zamyslí a rozhodnou ke změně svého životního stylu, pak naše snažení mělo smysl,“ uzavřela zdravotní laborantka Sabina Palkovičová. ​​​​​​​

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací