Laboratoř SPADIA LAB je připravená navýšit kapacitu PCR vyšetření SARS CoV-2, pořídila další přístroj

05.08.2020 | Tisková zpráva | Archiv

Přísun materiálu nepolevuje, pohybuje se mezi 500 až 1000 vzorky denně. V COVID laboratoři zaznamenávají i rekordní počty, které atakují hranici 1 200 vzorků během jednoho dne.

Laboratoř SPADIA LAB je připravená navýšit kapacitu PCR vyšetření SARS CoV-2, pořídila další přístroj
Ilustrační foto - Laboratoř SPADIA LAB je připravená navýšit kapacitu PCR vyšetření SARS CoV-2, pořídila další přístroj

Investice do vybavení COVID laboratoře, kde se pracuje v přísných hygienických podmínkách a ochranných oblecích, už přesáhly 12 milionů korun.

Na případný nárůst vzorků, který očekávají epidemiologové na podzim, je laboratoř SPADIA LAB už nyní připravená. Do COVID laboratoře přikoupila nový přístroj v hodnotě 2,2 milionu korun.  „V Covid laboratoři jsou celkem dva stroje, které pipetují vzorky do destiček, dále jeden automatický izolátor DNA/RNA. Finální PCR reakce jedou v pěti termocyklerech (Real-Time Cycler). Všichni, kdo u nás v laboratoři pracují, jsou vzdělaní lidé, kteří se učí novým věcem velmi rychle. Když je nějaký přístroj nový, stačí jeden den a lidé ví co a jak,“ popsal odborný pracovník Mgr. Ondřej Kwaśný z oddělení molekulárně – biologických metod.

Co už laboratoř nemusí v případě nárůstu vzorků řešit, je změna logistiky, protože se v uplynulých měsících dokázala extrémně rychle adaptovat na rychlost zpracování výsledku do 24 hodin. Což se nemění ani při současných počtech. Kapacitně zvládne při takto nastaveném režimu až 2 000 vzorků denně. „Dokážeme velmi efektivně a flexibilně reagovat na podobné situace. Jsme silná společnost, která je schopna uvolnit velké finanční prostředky na pořízení potřebné technologie. Ověřili jsme si, že jsme společnost, která umí mobilizovat a motivovat kolektiv, který je to nejcennější, co máme,“ vysvětluje ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina.  Laboratoř SPADIA LAB provedla už přes 45 tisíc PCR vyšetření SARS CoV-2. Tento počet ji řadí na 3. místo s nejvyšším počtem zpracovaných testů v republice.  Výsledek dostane klient do 48 hodin, obvykle je to do 24 hodin,“ řekla vedoucí oddělení molekulárně – biologických metod MVDr. Zuzana Dindová.

Za jedním výsledkem stojí úsilí celého týmu, jehož součinnost funguje jako dobře seřízené hodinky.  Vzorky do laboratoře přijíždějí pravidelnými svozy. Jedou ze zdravotnických zařízení rovnou do laboratoře, kde se vybalují, chystají ke zpracování, přijímají a zpracovávají. „Na příjmu jsou standardně tři osoby, které zapisují údaje ze žádanek do laboratorního informačního systému. Administrativa zabere možná více času než samotné zpracování vzorků. Na výpomoc máme aktuálně brigádníky (středoškoláky i vysokoškoláky), kteří zapisují žádanky nepřetržitě až 8 hodin. Vzorky zpracovávají další minimálně tři až čtyři laboranti v Covid laboratoři,“ vysvětlil odborný pracovník Mgr.  Ondřej Kwaśný.  Podle aktuálního počtu vzorků se počty lidí mění.  Výsledky hodnotí a schvalují dva vysokoškoláci, kteří garantují jejich správnost před exportem do systému. V sobotu se taky testuje, jedná se o vzorky, které přijdou v pátek během pozdního odpoledne nebo večer. „Myslím si, že to pro náš tým ještě rutina není, protože každý den je opravdu jiný, vždy nás něco dokáže překvapit. Kapacita přístrojů je vlastně, dá se říct, nekonečná. Pokud budeme mít dostatek lidí a dobře nastavený pracovní režim, určitě se toto tempo dá vydržet tak dlouho, dokud to situace bude vyžadovat,“ uzavřel odborný pracovník Mgr. Ondřej Kwaśný z oddělení molekulárně – biologických metod.

Přehled se posílá příslušným hygienickým stanicím, ať už jsou testovaní lidé pozitivní nebo negativní. Informují se také ústavní hygienici zdravotnických zařízení, které k nám posílají odběry. Navíc naše laboratorní informační systémy umožňují automatické zasílání výsledků provedených vyšetření na covid-19 přímo do centrálního systému infekčních onemocnění, a to každých 30 minut.

SPADIA LAB je síť diagnostických laboratoří, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny v České republice. Provádí široké spektrum rutinních, vysoce specializovaných i unikátních vyšetření. Je akreditovanou laboratoří dle normy ČSN EN ISO 15189:2013. Rovněž je držitelkou oprávnění k testování COVID-19 vydaným ze strany Státního zdravotního ústavu www.szu.cz/tema/prevence/laboratorni-vysetrovani-puvodce-covid-19-2. „Aktuálně zpracováváme nejen vzorky k testování na přítomnost koronaviru, ale především vzorky pacientů, které zasílají obvodní lékaři, pediatři, specialisté z ambulantních zařízení a nemocnic.  Současná situace totiž nemění nic na tom, že lékaři stále léčí pacienty na jejich stávající choroby a k tomu potřebují, aby naše laboratoř dodávala včas výsledky laboratorních testů, podle nichž nastavují nebo upravují léčbu. Rovněž řada pacientů čeká na plánované operační zákroky a lékaři potřebují výsledky z předoperačních vyšetření,“ uzavřel ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina. Priority ani směřování laboratoře SPADIA LAB se nemění – bude i nadále poskytovat nejlepší laboratorní servis ve všech odbornostech pro spolupracující zařízení.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací