Školy chtějí PCR testy - SPADIA navyšuje kapacitu

19.04.2021 | SPADIA LAB | Archiv

Je to jako lavina, školy chtějí testovat žáky PCR testy. Laboratoř má dostatečnou kapacitu a vypracovanou logistiku...

Školy chtějí PCR testy - SPADIA navyšuje kapacitu
PCR testy ze slin pomocí tamponků

Laboratoř SPADIA LAB zaznamenává zvýšený zájem škol, které chtějí testovat žáky PCR testy ze slin pomocí tamponků. Aktuálně se zpracovávají stovky vzorků školáků, jen během dnešního dne jich má dorazit z celého Kladna přes 2 tisíce. Přísun vzorků očekává laboratoř z dalších 50 škol a desítek mateřských škol na Moravě (Moravskoslezský, Olomoucký a Jihomoravský kraj) a Středních Čech. Laboratoř dokáže současné počty mnohonásobně navýšit díky metodě skupinového testování po třídách (poolování).

Seznam se denně rozšiřuje o desítky škol, kde chtějí dát přednost šetrnějšímu a účinnějšímu PCR testování před nespolehlivými antigenními testy. „Je to jako lavina, koncem minulého týdne zájem prudce vzrostl, informace žádají nejen ředitelé, ale i starostové, kteří chtějí pomoci školám s financováním. Kontaktují nás také rodiče, kteří shánějí sponzory nebo jsou ochotni zaplatit za testování sami,“ upozornil zdravotní ředitel SPADIA LAB Mgr. Lukáš Garčic. Při využití naší metody PCR testu ze slin pomocí tyčinky nevzniká žádný biologický odpad, který by zatěžoval školy dalšími hygienickými předpisy. Díky nenáročnému odběru a snadnému transportu se nabízí využití pro účely masivnějšího testování ve školách. PCR testy se nemusí dělat tak často jako testy antigenní, stačí 1x za 10 až 14 dnů.

Jak takové poolování v praxi probíhá, vysvětluje ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina: „Poolování je screening, kdy se vyhodnocuje více vzorků najednou. Pro jeden cyklus jsme si stanovili počet 15 žáků. Skupina 15 zkumavek se vloží do přístroje najednou. Negativní výsledek se potvrdí, pokud jsou všichni ze skupiny negativní. V tomto případě nemusíme pokračovat, čímž dochází k velké úspoře času. Když se objeví pozitivita, musíme všechny ze skupiny testovat zvlášť. Každý testovaný je snadno a bezpečně identifikovatelný podle čárových kódů. V případě třídy o méně jak 15 žácích otestujeme více tříd najednou,“ zdůraznil ředitel RNDr. Martin Radina a dodal: „Myslíme si, že naše odběry jsou nejvhodnější pro použití laické veřejnosti v tomto případě učiteli a zároveň jsou uživatelsky přívětivé pro děti. PCR testy se nemusí dělat tak často jako testy antigenní, stačí 1x za 10 až 14 dnů. Výsledky vyšetření zasílá laboratoř elektronicky tentýž den nejpozději však do 24 hodin od doručení vzorku do laboratoře.

Laboratoř si už během února a března ověřila nejen funkčnost procesu testování na vysokém počtu škol najednou v rámci největšího kraje v ČR a dalších třech krajích na Moravě, ale především to, co očekávala, že školy nejsou ohnisky nákazy.  V rámci rozsáhlé studie se vyzkoušelo, jak nejefektivněji vymyslet logistiku svozu a administrativu: komunikaci se školou, schválení odběrů od rodičů, GDPR, zaškolení odpovědných pracovníků, nastavení elektronické komunikace pro přenos výsledků, načasování odběru v rámci výuky, vystavení žádanek, odesílání výsledků. Tyto zkušenosti laboratoř zpracovala do metodického návodu, který lze aplikovat obecně.  Metodu skupinového testování zvolila laboratoř SPADIA LAB na základě výsledků z rozsáhlé studie, kdy pozitivita byla zachycena u méně než 2 % ze všech testovaných dětí. Tento trend se potvrzuje i nyní, kdy během pátku 16. 4. a uplynulého víkendu nebyl v rámci poolování pozitivní ani jeden žák z celkového počtu 650.

Otestovat se zvládnou malé děti i děti ze speciálních škol pro handicapované samy pod dohledem svých učitelů nebo rodičů. Tyčinku ze zkumavky vsunou do úst a po dvou minutách opatrně vloží zpět do zkumavky. Učitelé si pochvalují, že je to hygienické, jednoduše proveditelné a rychlé. „Tento typ PCR testu je stejně spolehlivý jako dosavadní odběrové soupravy využívající štětičky pro výtěr z nosohltanu, pro jejich užití ovšem není nutný žádný odběrový tým ani kvalifikované sestry. Tato testovací sada nedráždí sliznice, a je tak mnohem šetřivější pro pravidelný odběr,“ vypočítal přednosti zdravotní ředitel SPADIA LAB Mgr. Lukáš Garčic. Například dnes proběhlo během první vyučovací hodiny testování v ZŠ v obci Starý Jičín na Novojičínsku (Moravskoslezský kraj).  „Nechtěli jsme děti trápit šťouráním v nose, a proto jsme upřednostnili před antigenními testy PCR test ze slin pomocí cucacího tamponku, protože tyto testy jsou kvalitnější a přesnější. Abychom měli u testování maximální počet žáků, poprosili jsme rodiče, aby na dnešek neplánovali dětem kontrolní návštěvy u lékaře nebo zubaře,“ svěřil se ředitel Mgr. Roman Horut.  Škola otevřela celý první stupeň a zvolila rotační výuku po týdnu, kdy se střídají třídy A a B vždy z každého ročníku.  Rodiče s testováním PCR souhlasili s výjimkou asi čtyř, kteří ale odmítají vše včetně nošení roušek. „Dohromady to bylo 90 dětí 1. až 5. tříd a 34 zaměstnanců. S financováním nám chce částečně pomoci obec. Jednáme se starostou, za jakých podmínek by se dal nastavit rozpočet, abychom mohli testovat i 2. stupeň,“ uzavřel ředitel Roman Horut.

SPADIA LAB je síť diagnostických laboratoří, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny v České republice. Provádí široké spektrum rutinních, vysoce specializovaných i unikátních vyšetření. Je akreditovanou laboratoří dle normy ČSN EN ISO 15189:2013. Rovněž je držitelkou oprávnění k testování COVID-19 vydaným ze strany Státního zdravotního ústavu.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací