Třetí dávku očkování proti viru SARS COV-19 je vhodné podstoupit při nízké nebo hraniční pozitivitě protilátek

10.11.2021 | SPADIA LAB | Archiv

Tisková zpráva

Zájem o zjištění protilátek proti viru SARS COV-19 v laboratořích SPADIA LAB stoupá, výrazně roste počet dotazů ohledně načasování testování před třetí dávkou očkování.

Zájem o zjištění protilátek proti viru SARS COV-19 v laboratořích SPADIA LAB stoupá, výrazně roste počet dotazů ohledně načasování testování před třetí dávkou očkování. Lidé mají často strach z nežádoucích reakcí u přeočkování, když mají stále vysokou hladinu protilátek.

„Pokud má člověk stále vysokou hladinu protilátek, není v rizikové skupině a ve věku nad 60 let, asi není důvod očkování posilující třetí dávkou podstoupit s urgencí,“ vysvětluje vedoucí klinické imunologie SPADIA LAB Praha Mgr. Martin Kováč.  „Tady se snažíme působit edukačně a lidem vysvětlit, že koncentrace protilátek je jen číslo, které někdy až tak zásadní význam pro nás nemá. Co je po očkování a zároveň po infekci nejdůležitější, že člověk protilátky vytvoří. To je známka toho, že se nastartuje specifická větev imunitní odpovědi, která má na starosti produkci protilátek a paměťových buněk, které jsou důležité pro naši ochranu po opakovaném kontaktu se stejným patogenem,“ přiblížil vedoucí klinické imunologie SPADIA LAB Praha Mgr. Martin Kováč a dodal: „Pokud si lidé měří hladinu protilátek před posilující třetí dávkou a ta se blíží hodnotě cut off (hraniční pozitivitě) nebo je už negativní, doporučíme lidem očkování. Především starším lidem a těm, kteří se nacházejí v rizikové skupině.  Určitě je na místě také konzultace s praktickým lékařem.“ V Laboratoři klinické biochemie, hematologie a imunologie SPADIA LAB Praha zpracovali v srpnu 901, září 650 a v říjnu 814 vzorků.

V ostravské laboratoři imunologie vyšetřili v průběhu srpna přibližně 2710, v říjnu 2750 vzorků na zjištění protilátek IgG. „Nejčastější důvod, proč si lidé stanovují protilátky po druhé dávce vakcíny, je zjistit, jestli bylo očkování úspěšné a jak vysokou hladinu protilátek po očkování vytvořili. Koncentrace protilátek je však jen informace, v jakém stavu je člověk po očkování nebo po prodělané infekci. Pokud jsou protilátky přítomny, je pravděpodobná ochrana před závažnějším onemocněním podobně jako vakcinace,“ vysvětlil vedoucí imunolog SPADIA LAB Ostrava RNDr. Julius Lupač a zdůraznil, že tyto testy nejsou hrazeny pojišťovnou a nemůže je předepsat ani ošetřující lékař. Samoplátci zaplatí v laboratořích SPADIA LAB za vyšetření protilátek IgG 420 korun.

Pokud má člověk pořád vysokou hladinu protilátek, může mít po očkování častější vedlejší účinky. Opět ale platí, že je to velmi individuální záležitost každého jednotlivce, kdy kromě nastavení jeho imunitního systému hraje úlohu i jeho genetická výbava. Oba imunologové se shodují, že každé očkování, i proti jiným infekčním patogenům, může být spojeno s reakcemi imunitního systému na očkování.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací