Laboratorní výsledky v aplikaci VITAKARTA od OZP

24.11.2023 | Tisková zpráva | Archiv

Tým našich IT specialistů se podílel na vývoji aplikace pro zobrazování laboratorních výsledků v mobilech pojištěnců OZP.

Laboratorní výsledky v aplikaci VITAKARTA od OZP
Aplikace VITAKARTA zobrazuje nově s výsledky laboratorních vyšetření.

Prostřednictvím aplikace VITAKARTA mohou pojištěnci Oborové zdravotní pojišťovny nahlížet od listopadu na své výsledky laboratorních vyšetření provedených v laboratořích SPADIA, a to dokonce až dva roky zpětně.  Výsledkový list lze vytisknout ve formátu PDF.

Jedná se o zcela novou, unikátní funkcionalitu. "Její největší výhodou je, že můžete nedávné laboratorní výsledky ukázat, nebo přeposlat dalšímu svému ošetřujícímu lékaři bez nutnosti absolvovat v krátké době další odběr. To zrychluje celý proces diagnózy a nasazení vhodné léčby. Údaje z laboratorního vyšetření si totiž v aplikaci VITAKARTA můžete zobrazit bezprostředně poté, co je poskytovatel zdravotních služeb zadá do svého datového úložiště," vysvětluje zdravotní ředitelka OZP MUDr. Jitka Vojtová. Ve VITAKARTĚ mají pojištěnci přístup k výsledkům vyšetření indikovaných lékařem, a tedy hrazených z veřejného zdravotního pojištění.

Důležitá je také skutečnost, že výsledky vyšetření nejsou nijak interpretovány. „Výsledek laboratorního vyšetření může upozornit na nějaký problém, ale v mnoha případech nás, laboratorní odborníky, neopravňuje vyslovit diagnózu. K tomu nemáme dostatek informací a také jsou v některých případech nutná další vyšetření.  Obvodní lékař, nebo specialista v oboru je proto nepostradatelný pro dořešení zdravotního problému. Rychle zpracované výsledky z laboratoře ale mohou významně zkrátit dobu stanovení diagnózy,“ zdůrazňuje MUDr. Zdeňka Tondlová, lékařská garantka laboratoří SPADIA.

SPADIA byla oslovena Oborovou zdravotní pojišťovnou v únoru letošního roku, zda by dokázala vymyslet fungující systém pro přenos a zobrazování našich laboratorních výsledků ve VITAKARTĚ klientů této pojišťovny. Do tohoto projektu vstoupila SPADIA s vědomím, že má zkušenosti s různými inovativními procesy a má skvělý tým IT, který bere novinky jako výzvu. „V rámci vývoje jsme museli splnit celou řadu podmínek, vyrovnat se s velmi přísnými zadávacími kritérii na ochranu osobních údajů, správně nastavit anonymizaci dat a akceptovat dodaný šifrovací klíč pro koncového klienta. Vývojáři IT strávili nad tímto technicky náročným projektem a jeho ověřováním v testovacím prostředí mnoho hodin. Výsledkem je fungující služba naší laboratoře, kdy může klient OZP na laboratorní data nahlížet ve svém mobilu,“ přiblížil odborný pracovník SPADIA RNDr. Lubor Stančík, Ph.D.

Funkce je přístupná jak při přihlášení přes mobilní aplikaci, tak prostřednictvím počítače. Pro přístup přes mobilní telefon je nejprve nutná aktualizace aplikace VITAKARTA prostřednictvím App Store, nebo Google Play.

Pro média ve spolupráci:
Simona Součková, Public relations, tisková mluvčí SPADIA LAB, a.s.
František Tlapák, Public relations, tiskový mluvčí OZP,
https://www.ozp.cz/aktuality/aktualita-vysledky-laboratornich-vysetreni-kdykoli-v-mobilu

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací