Mastné kyseliny

30.11.2023 | SPADIA LAB | Archiv

Analýza mastných kyselin, která Vám poskytne hlubší vhled do Vaší stravy a jejího vlivu na Vaše tělo. Vyšetření stanovuje hladinu 11 mastných kyselin ze vzorku krve a obsahuje výpočet 4 klíčových výživových ukazatelů.

Mastné kyseliny jsou základní složkou živých organismů a hrají zásadní roli v lidské fyziologii. Tvoří strukturu buněčných membrán, působí jako signální molekuly a slouží jako buněčný zdroj energie.

Rovnováha omega-6 a omega-3 mastných kyselin v krvi je důležitým faktorem pro vývoj mozku a pro snižování rizika ischemické choroby srdeční (ICHS), hypertenze, rakoviny, cukrovky, artritidy a dalších autoimunitních a případně neurodegenerativních onemocnění. Hladiny omega-6 a omega-3 mastných kyselin v krvi jsou určovány jak vnitřním metabolismem, tak příjmem ze stravy. Potřeba vyváženého příjmu potravy je tedy nezbytná pro zdraví a prevenci nemocí.

Stravovací návyky se v posledních desetiletích změnily. Poměr příjmu omega-6 a omega-3 mastných kyselin se posunul z 1:1 až na 20:1 ve prospěch omega-6. Jíme stále více průmyslově zpracovaných potravin, stále více kalorií tak získáváme z rostlinných olejů, masa, cukru a škrobu, a stále méně ze složitých sacharidů, vlákniny a čerstvé zeleniny. Tato nezdravá tendence je ještě podpořena daleko nižší fyzickou aktivitou ve srovnání s našimi nedávnými předky.

poměr nasycených mastných kyselin

Proč je důležité měřit mastné kyseliny v krvi?

Vyšetření mastných kyselin v krvi je klíčovým nástrojem pro posouzení lipidového metabolismu a celkového rizika kardiovaskulárních onemocnění. Vysoké hladiny některých mastných kyselin, zejména nasycených, mohou být spojeny s aterosklerózou a srdečně-cévními onemocněními. Naopak, nenasycené mastné kyseliny, zejména omega-3 mastné kyseliny, jsou považovány za prospěšné pro srdce a cévy.

Vyšetření hladiny mastných kyselin ze vzorku krve

Stanovení je založeno na analýze 11 typů mastných kyselin, které dohromady tvoří přibližně 98 % všech mastných kyselin přítomných v krvi. Výsledky analýzy koncentrace mastných kyselin se následně využívají k výpočtu 4 výživových ukazatelů, jež jsou klíčové pro chápání stavu lidského zdraví.

JAK NA TO krok za krokem

výběr vyšetření
potvrzení e-mailem
výběr místa odběru
vyšetření - platba
diagnostika v laboratoři
doručení výsledků

VĚDĚT znamená rozhodovat

Před odběrem
Vyšetření se provádí z odběru žilní krve (EDTA) nebo z krevní kapky (BDS).
Před odběrem krve nemusíte držet žádné speciální dietní nebo režimové opatření. Na samotný odběr se dostavte nalačno a dodržujte obecné doporučení před odběrem krve - vypijte 2-3 dcl vody nebo neslazeného čaje, nesnídejte, před odběrem nekuřte.
Co mi řeknou výsledky
Vyšetření poskytne celkovou analýzu jednotlivých 11 mastných kyselin, které dohromady tvoří přibližně 98 % všech mastných kyselin přítomných v krvi. Z těchto hodnot jsou vypočteny 4 výživové ukazatele, jež jsou klíčové pro chápání stavu lidského zdraví.

VÝSLEDKY a poměry mastných kyselin

Poměr Omega-6/Omega-3
Omega-3 index je součtem procentuálních hodnot omega-3 mastných kyselin eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) z celkového množství mastných kyselin v krvi. Omega-3 mastné kyseliny jsou základní stavební materiály buněk. EPA je dominantně přítomna v krvi, svalech a tkáních, zatímco DHA v mozku, spermatu a očích. EPA a DHA přispívají k udržování normální srdeční činnosti. DHA také přispívá k udržování zdravého zraku a normální funkce mozku. Cílové hodnoty jsou 8-12 %.

Poměr Omega-6/Omega-3 je přibližným vyjádřením rozdělení mezi mastnými kyselinami z rostlin (kyselina arachidonová, KA) a mastnými kyselinami z ryb (EPA) ve Vaší stravě. Správný poměr omega-6 a omega-3 je důležitý pro udržení normálního vývoje buněk a tkání a pomáhá tělu potlačovat záněty. Cílové hodnoty jsou 3-1, resp. 3:1 - 1:1.
Fluidita buněčné membrány je vyjádřena poměrem mezi nasycenými mastnými kyselinami (palmitovou a stearovou) a omega-3 mastnými kyselinami (EPA a DHA). Složení buněčné membrány a strukturální architektura jsou rozhodující pro zdraví buněk, a tedy i celého organismu. Na jednu stranu musí být membrána dostatečně strukturálně tuhá, na druhou stranu musí být membrána dostatečně propustná, aby umožnila přísun živin a odvod odpadních látek. Cílové hodnoty jsou 4-1, resp. 4:1-1:1.

Index duševní odolnosti je vyjádřen poměrem mezi omega-6 (KA) a omega-3 (EPA+DHA). Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA ve stravě přispívá k udržování normální funkce mozku. Nedostatek omega-3 je spojován s horším učením a pamětí, jakož i prudkými změnami nálad. Cílové hodnoty jsou 1-0,5, resp. 1:1-0,5:1.
Index duševní odolnosti


Vzorové výsledkové zprávy

ZDROJ mastných kyselin

Kyselina palmitová, C16:0, nasycená
  • Mléko a mléčné výrobky; máslo, smetana, zmrzlina, kysaná smetana, jogurt, sýr a další.
  • Červené maso a výrobky z něho.
  • Palmový olej a potraviny, které ho obsahují, například, pečivo, křupky, hranolky, brambůrky atd.
  • Kokos a kokosový olej.
  • Avokádo a výrobky z něj.
  • Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
  • Vejce a výrobky z vajec. Ořechy: mandle, arašídy, para.
  • Pšenice a pšeničné výrobky.
Kyselina stearová, C18:0, nasycená
  • Mléko a mléčné výrobky; máslo, smetana, zmrzlina, kysaná smetana, jogurt, sýr a další.
  • Červené maso a výrobky z něho.
  • Palmový olej a potraviny, které ho obsahují, například, pečivo, křupky, hranolky, brambůrky atd.
  • Kokos a kokosový olej.
  • Avokádo a výrobky z něj.
  • Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
  • Vejce a výrobky z vajec. Ořechy: mandle, arašídy, para.
  • Pšenice a pšeničné výrobky.
Kyselina olejová, C18:1, Omega 9
  • Rostlinné oleje, jako například olivový olej, řepkový olej, sezamový olej.
  • Avokádo a výrobky z něj.
  • Ořechy: mandle, arašídy, vlašské ořechy, lískové ořechy, para ořechy.
Kyselina linolová, C18:2, Omega-6
  • Mléko a mléčné výrobky; máslo, smetana, zmrzlina, kysaná smetana, jogurt, sýr a další.
  • Červené maso a výrobky z něho.
  • Palmový olej a potraviny, které ho obsahují, například, pečivo, křupky, hranolky, brambůrky atd.
  • Kokos a kokosový olej.
  • Avokádo a výrobky z něj.
  • Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
  • Vejce a výrobky z vajec. Ořechy: mandle, arašídy, para.
  • Pšenice a pšeničné výrobky.
Kyselina alfa-linolenová, C18:3, Omega-3
  • Rostlinné oleje, jako například řepkový olej, olej z lněného semínka.
  • Špenát a růžičková kapusta.
  • Borůvky, brusinky.
  • Vlašské ořechy.
Kyselina gama-linolenová, C18: 3, Omega-6
  • V malých množstvích se nachází v rostlinných olejích a mase.
Kyselina dihomo gama-linolenová, C20:3, Omega-6
  • Stopové množství v pupalkovém oleji a v semínkách černého rybízu.
Kyselina arachidonová (KA), C20:4, Omega-6
  • Červené maso a výrobky z něj.
  • Vepřové maso, tuk a výrobky z vepřového masa.
  • Jehněčí maso a výrobky z něj.
  • Drůbež a výrobky z drůbežího masa.
  • Vejce a výrobky z vajec.
Kyselina dokosahexaenová (DHA), C22:6, Omega-3
  • Tučné ryby a výrobky z nich.
  • Játra bílých ryb.
  • Mořské plody a řasy.
Kyselina dokosapentaenová (DPA), C22:5, Omega-3
  • Tučné ryby a výrobky z nich.
  • Játra bílých ryb.
  • Mořské plody a řasy.
Kyselina eikosapentaenová (EPA), C20:5, Omega-3
  • Tučné ryby a výrobky z nich.
  • Játra bílých ryb.
  • Mořské plody a řasy.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací