V Praze byl o lipidový screening velký zájem

10.06.2019 | SPADIA | Archiv

Tisková zpráva, Praha

V rámci akce XII. Den s Policií ČR projevilo 179 návštěvníků zájem o lipidový screening. Zhruba třetina lidí měla výsledky v normálu, třetina hraniční a zbývající třetina nad referenční meze. Většinou se jednalo o vyšší hodnoty...

V Praze byl o lipidový screening velký zájem
O screening se zajímalo více než 200 návštěvníků

V rámci akce XII. Den s Policií ČR, která se konala 8. června 2019 na Letenské pláni v Praze, projevilo 179 návštěvníků zájem o lipidový screening. Rychlý orientační test na vyšetření cholesterolu, triacylglycerolů (TGC), HDL a LDL cholesterolu prováděl tým pracovníků laboratoře SPADIA LAB a.s. z kapilární krve. 

Laboratoř SPADIA LAB a.s. vyjela do terénu společně se zástupci projektu STK pro chlapy Nadačního fondu Petra Koukala. Díky zázemí ZZMV ČR se všichni společně věnovali prevenci. Vysoký cholesterol je dlouhodobě označován za tichého zabijáka především v souvislosti s onemocněním kardiovaskulárního systému. Za „nebezpečný cholesterol“ je považován LDL cholesterol, který souvisí se vznikem a vývojem aterosklerózy.

O lipidový screening se zajímalo více než 200 návštěvníků, vyšetření podstoupilo 179 z nich. „Zhruba třetina lidí měla výsledky v normálu, třetina hraniční a zbývající třetina nad referenční meze. Většinou se jednalo o vyšší hodnoty u celkového cholesterolu a LDL cholesterolu, často se vyskytovaly vyšší hodnoty TGC, které znatelně stoupaly po konzumaci oběda,“ shrnula vedoucí laboratoře klinické biochemie SPADIA LAB a.s. ing. Dana Dušková.  Vyhodnocení testu proběhlo do deseti minut na POCT analyzátorech firmy Roche. Odběry na vyšetření lipidového metabolismu se mají správně provádět ráno na lačno, proto byly výsledky testu pouze orientační. „I přes velký zájem se podařilo všem lidem provedené testy zhodnotit. Někteří se aktivně zajímali, jak změnit své stravovací návyky i životní styl. Z naší strany bylo při naměřených vyšších hodnotách doporučeno opakovaní odběrů, a to po úpravě jídelníčku a na lačno,“ upřesnila vedoucí laboratoře klinické biochemie Ing. Dana Dušková.

Na akci se představil Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy, Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, Městská policie hl. m. Prahy, Celní úřad pro hl. m. Prahu, Vězeňská služba ČR a Aktivní zálohy Armády ČR. Pro děti byly připraveny atrakce a interaktivní soutěže.

VIRTUAL LAB technologie ve vašich službách

  • Komunikace mezi laboratoří a ordinací
  • Komunikace mezi ordinací a laboratoří pomocí elektronické žádanky
  • Pro spolupracující zdravotnická zařízení je zdarma
Co systém nabízí a jak jej získat