Vyšetřili jsme 195 zájemcům hladinu lipidů v krvi

16.05.2019 | SPADIA | Archiv

Ostrava

Naše laborantky během akce „Ostrava žije první pomocí“ orientačně vyšetřily 195 zájemcům hladinu lipidů v krvi. Z celkového počtu odebraných osob mělo zvýšené hodnoty...

Vyšetřili jsme 195 zájemcům hladinu lipidů v krvi
Zázemí pro mobilní laboratoř nám poskytlo Zdravotnické zařízení Ministerstva vnitra

Rychlý orientační test na vyšetření cholesterolu, triacylglycerolů, HDL a LDL cholesterolu podstoupilo 195 návštěvníků, z toho 110 žen a 85 mužů. Pěti osobám byla naměřena vysoká hodnota triacylglycerolů a poté jim bylo doporučeno navštívit svého praktického lékaře.

„Orientační test byl proveden z kapilární krve zájemce, což je kapka krve z prstu. Vyhodnocení testu proběhlo do deseti minut na POCT analyzátorech firmy Roche. Odběry na zjištění lipidového metabolismu se provádějí ráno na lačno. Vzhledem k tomu, že většina zájemců lačná nebyla, byly výsledky testu pouze orientační,“ popsala zdravotní laborantka SPADIA LAB a.s. Sabina Palkovičová. „Pět osob mělo vysoké hodnoty triacylglycerolů. Těmto lidem jsme doporučily navštívit svého praktického lékaře, případně kontaktovat naši laboratoř a nechat si vyšetření zopakovat na lačno,“ přiblížila výsledky testu zdravotní laborantka SPADIA LAB a.s. Jana Vychodilová s tím, že 60% z celkového počtu odebraných osob mělo zvýšené hodnoty triacylglycerolů, 20% osob mělo zvýšenou hladinu cholesterolu.

Zázemí pro mobilní laboratoř nám poskytlo Zdravotnické zařízení Ministerstva vnitra ve svém prezentačním stanu, kde jsme se společně s jejich lékaři, zdravotníky, záchranáři a Nadačním fondem Petra Koukala – „STK pro chlapy“ věnovali prevenci.

Cílem akce, kterou pořádal Záchranný tým OS ČČK Ostrava v Trojhalí Karolina, bylo připomenout veřejnosti základy poskytování první pomoci a nezastupitelnou roli tísňové linky 155 při řešení situací, kdy je ohrožen lidský život.

VIRTUAL LAB technologie ve vašich službách

  • Komunikace mezi laboratoří a ordinací
  • Komunikace mezi ordinací a laboratoří pomocí elektronické žádanky
  • Pro spolupracující zdravotnická zařízení je zdarma
Co systém nabízí a jak jej získat