Spadia News č. 33

23.12.2021 | Martin Radina | Archiv

V aktuálním čísle SPADIA NEWS věnujeme především jiným tématům než je nemoc Covid-19. Výjimku tvoří článek o nově nabízeném testu na buněčnou imunitu.

33. číslo SPADIA NEWS ke stažení

Vážené kolegyně, vážení kolegové, Vánoce se kvapem blíží a s nimi také konec roku. Současné vysoké pracovní tempo se snad, pokud nám to vir SARS-CoV-2 dovolí, alespoň částečně v průběhu svátků zpomalí a budeme si moci oddechnout. Volného času není mnoho, přesto jeho část věnuji krátkému hodnocení letošního roku.

Bohužel stejně jako vloni byl jedním z hlavních témat boj s onemocněním covid-19. Tečku za epidemií se nám ani celému světu zatím nepodařilo udělat. Objevily se nakažlivější mutace viru, proočkovanost populace stále není na potřebné výši, a i samotné očkování není zárukou, že člověk nemůže onemocnět znovu. Z pohledu laboratorní diagnostiky tohoto onemocnění ale nedošlo k dramatickým změnám. Stále je diagnostickým standardem PCR test. Snížil se význam antigenních testů, které dosahují deklarované spolehlivosti pouze u symptomatických pacientů.

V průběhu roku naše laboratoř jako jedna z mála investovala značné prostředky do zvýšení kapacity prováděných PCR testů. Proto jsme byli schopni se už na jaře zásadně podílet na plošném testování škol a naše kapacity jsou dostatečné i během právě probíhající podzimní vlně nemoci. Ve spolupráci se startupem University Karlovy a společností Genespector jsme se účastnili na vývoji diagnostického testu, který by měl být schopen předpovědět tíži respiračních onemocnění, včetně covid-19. Tento biomarker je nyní v patentovém řízení a testuje se v několika nemocnicích.

Ve stínu probíhající pandemie je celý zbytek zdravotní péče upozaďován a máme velké obavy, že dramatickým důsledkem této situace bude zhoršení zdravotního stavu obyvatel. Proto se v aktuálním čísle SPADIA NEWS věnujeme především jiným tématům. Výjimku, která se věnuje nemoci covid-19, tvoří článek o nově nabízeném testu na buněčnou imunitu. Provedení tohoto testu je časově náročné i pracné, proto by mu mělo předcházet vyšetření na IgG protilátky.

Z obsahu bych zmínil přehledový článek o tumorových markerech, informace o nově zavedeném testu na potravinové intolerance, který je schopen odhalit nesnášenlivost některé ze 286 potravin, jež jsou součástí testovacího panelu. Věnujeme se také diagnostice genetických poruch komplementového systému, které mohou zásadně ovlivňovat imunitní odpověď organismu. Odborné články doplňuje příspěvek o aktivitách naší laboratoře na síti TikTok.

Ekonomická, politická i epidemiologická situace naší společnosti mnoho důvodů k optimismu bohužel nedává. Ale chtěl bych moje úvodní slovo zakončit pozitivně. Jednu z mála jistot představují zdravotníci, kteří pracují s vysokým nasazením bez ohledu na osobní pohodlí. Veřejnost jim jejich práci zpravidla nikterak neulehčuje a zároveň jejich práci dostatečně neoceňuje. Chci je vyzdvihnout a poděkovat jim.

Přeji vám i vašim blízkým krásné prožití vánočních svátků a vše nejlepší a hodně sil do roku 2022. Za kolektiv SPADIA LAB Martin Radina Úvodní

Za kolektiv SPADIA LAB
Martin Radina

VIRTUAL LAB technologie ve vašich službách

  • Komunikace mezi laboratoří a ordinací
  • Komunikace mezi ordinací a laboratoří pomocí elektronické žádanky
  • Pro spolupracující zdravotnická zařízení je zdarma
Co systém nabízí a jak jej získat