Naše laborantky mají významný podíl na úspěchu celého týmu

24.09.2019 | Tisková zpráva | Archiv

Ostrava

Laborantky SPADIA LAB a.s. se během akce DNY NATO 2019 výrazně podílely na úspěchu celého týmu Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra ČR...

Naše laborantky mají významný podíl na úspěchu celého týmu
Dny NATO 2019

Laborantky SPADIA LAB a.s. se během akce DNY NATO 2019 výrazně podílely na úspěchu celého týmu Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra ČR.  Rychlý orientační test na vyšetření cholesterolu, triacylglycerolů, HDL a LDL cholesterolu si nechalo udělat během soboty a neděle přibližně 400 lidí, kteří obdrželi výsledek do 10 minut. 

Vstřícnost, profesionalita a všestranná ochota s úsměvem na tvářích laborantek měla velký vliv na to, že za námi přišel rekordní počet lidí. Celkem byly zapojeny desítky velkých institucí a společností. Několik z nich obdrželo Děkovný list velitele vzdušných sil AČR. „List jsem převzal za každou z vás, protože jsme fungovali jako tým. Je to ocenění za to, co  jsme udělali pro návštěvníky, policii a pořadatele,“ uvedl zástupce pro média a veřejnost ZZMV ČR Miloš Navrátil. „Byly jsme velmi potěšeny pochvalou a za nás všechny jsem ráda, že jsme se mohly zúčastnit,“ uvedla zdravotní laborantka SPADIA LAB Jana Vychodilová.

„Základem efektivní a skvělé prezentace práce Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra ČR, je skvělý tým. A ZZMV jej má. ​Dokázali jsme i na Dnech NATO 2019/NATO Days 2019. Spolu s námi už potřetí byl Nadační fond Petra Koukala s projektem STK pro chlapy. A podruhé s námi byla i laboratoř SPADIA, která přímo na místě prováděla orientační testy metabolismu tuků, o které byl enormní zájem,“ potvrdil zástupce pro média a veřejnost Miloš Navrátil z ZZMV ČR.  

Odběry na zjištění lipidového mechanismu se provádějí správně nalačno. „Proto byl náš test pouze orientační.  Z celkového počtu zpracovaných vzorků byla asi jedna třetina s vyššími hodnotami, než je referenční mez. Doporučili jsme změnu nebo úpravu stravy a kontrolní odběr u praktického lékaře,“ přiblížila zdravotní laborantka SPADIA LAB Jana Vychodilová.

„Jednalo se o kapilární odběr (z prstu) krve na zjištění hodnot tuků v krvi, který se stanovoval na čtyřech přístrojích firmy ROCHE. O vyšetření byl obrovský zájem, který během obou dnů nepolevoval,“ popsala zdravotní laborantka SPADIA LAB Sabina Palkovičová. Od samotného odběru až po vyhodnocení to trvalo zhruba 10 minut.

Děkujeme všem, kteří jste za námi přišli. Drtivá většina brala výsledky zodpovědně, někteří dokonce přišli druhý den ráno nalačno, aby zjistili, zda mají hodnoty lepší.  Krev jsme odebírali lidem starším 18 let. Zájem měli všichni napříč věkovými kategoriemi.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací