Testování ze slin pomocí tamponů a bezpečných odběrových soustav

10.02.2021 | SPADIA LAB | Archiv

Tisková zpráva

V laboratoři SPADIA LAB spustí vyšetření formou PCR na přítomnost viru COVID-19 ze slin novou metodou, která přináší na rozdíl od současně nabízených řešení průlom v pohodlnosti a bezpečnosti testování...

Testování ze slin pomocí tamponů a bezpečných odběrových soustav
SPADIA LAB spouští vyšetření formou PCR na přítomnost viru COVID-19 ze slin. (Ilustrační foto - SPADIA)

V laboratoři SPADIA LAB spustí vyšetření formou PCR na přítomnost viru COVID-19 ze slin novou metodou, která přináší na rozdíl od současně nabízených řešení průlom v pohodlnosti a bezpečnosti testování. Novinka spočívá v použití bezpečné odběrové soustavy – zkumavky Sarstedt s připraveným tamponem. Tampon se vloží do úst a po dvou minutách se opatrně vloží do zkumavky. Výsledek bude znám nejpozději do 48 hodin, ve většině případů dříve.

Zdravotní ředitel SPADIA LAB Mgr. Lukáš Garčic vyzdvihl výhody tohoto odběrového systému. „Metoda použití tamponu eliminuje rizika přenosu virů při manipulaci se vzorkem. Nespornou výhodou nové testovací sady je, že nedráždí sliznice, a je tak pohodlnější pro pravidelný odběr. Lidé, kteří musí podstupovat nepříjemný odběr z nosohltanu opakovaně kvůli práci, tak bezesporu uvítají novou neinvazivní metodu. Nenáročnost odběru a snadný transport umožní využití pro účely masivnějšího testování v podnicích a školách,“ zdůraznil zdravotní ředitel SPADIA LAB Mgr. Lukáš Garčic. V první fázi budeme tuto metodu nabízet školským zařízením a podnikům.

Odběrová soustava obsahuje zkumavku, tampon a testovací médium. Před samotným odběrem se nesmí 30 minut jíst, pít, kouřit a vyplachovat ústa. Před manipulací se zkumavkou je nutné si umýt nebo vydezinfikovat ruce. Po opatrném vyjmutí tamponu ze zkumavky se vloží do úst. Dvě minuty bez žvýkání se nechá v ústech a pak opatrně vrátí do zkumavky.

V rámci validační studie laboratoř SPADIA LAB porovnávala vzorky z nosohltanu a ze slin u několika stovek lidí.  Výsledky jsou srovnatelné, odchylky se vyskytly při nedodržení některých doporučení, které zkreslují výsledek. Například když si člověk zakouřil nebo použil žvýkačku před odběrem.

Cena za testování PCR ze slin pomocí tamponů bude srovnatelná s cenou za PCR test z nosohltanu tedy 1300 korun včetně certifikátu. Proces (zpracování vzorku, distribuce výsledků) je stejný jako u výtěru z nosohltanu. Výsledky zasíláme mailem přímo lidem, případně na HR oddělení v případě většího počtu zaměstnanců nějaké firmy.

SPADIA LAB je síť diagnostických laboratoří, která patří k největším poskytovatelům laboratorní medicíny v České republice. Provádí široké spektrum rutinních, vysoce specializovaných i unikátních vyšetření. Je akreditovanou laboratoří dle normy ČSN EN ISO 15189:2013. Rovněž je držitelkou oprávnění k testování COVID-19 vydaným ze strany Státního zdravotního ústavu www.szu.cz/tema/prevence/laboratorni-vysetrovani-puvodce-covid-19.


Přiložený soubor
- tisková zpráva, Univerzita Karlova

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací