Unikátní mobilní laboratoř, která zvýší dosavadní PCR kapacity v Brně

11.01.2022 | SPADIA LAB | Archiv

Brno

Společnost Podané ruce představila unikátní mobilní laboratoř, která zvýší dosavadní brněnské PCR kapacity. Umožní rychlé vyhodnocení testů, výjezdy do firem i práci s ohnisky pod garancí SPADIA LAB.

Unikátní mobilní laboratoř, která zvýší dosavadní PCR kapacity v Brně
Mobilní laboratoř zvládne vyhodnotit až tisíc PCR testů denně.

Společnost Podané ruce představila unikátní mobilní laboratoř, která zvýší dosavadní brněnské PCR kapacity. Umožní rychlé vyhodnocení testů, výjezdy do firem i práci s ohnisky pod garancí SPADIA LAB.

Společnost Podané ruce, SPADIA LAB a město Brno představily vysokokapacitní mobilní laboratoř. V následujících dnech bude jezdit po velkých brněnských firmách a společnostech, vyhodnotit zvládne až tisíc PCR testů denně. Zároveň bude mít i stacionární místo a bude sloužit veřejnosti v Brně pro okamžité vyhodnocení.

Významné navýšení brněnských PCR kapacit představuje nová pojízdná laboratoř. Brňané díky ní získají své výsledky v řádu tří až pěti hodin. „Naše organizace dlouhodobě mluví o testování jako efektivním nástroji v boji s pandemií. Díky spolupráci s městem Brnem a laboratoří SPADIA LAB můžeme Brňanům dopřát komfortu rychlého vyhodnocení testu a ulevit dosavadním jihomoravským kapacitám,“ řekl ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil.

Provoz laboratoře bude zajišťovat vždy čtyřčlenný až pětičlenný tým laborantů. Truck bude zpočátku jezdit po velkých brněnských firmách a společnostech. Mobilní týmy Společnosti Podané ruce zaměstnance otestují, následně vzorky předají laborantům. Ti vzorek připraví k vyhodnocení a pomocí analyzátoru získají výsledek. Laboratoř je vybavena třemi přístroji, které jsou schopny vyhodnotit 188 PCR testů za jeden cyklus, ten trvá 75 minut. Další hodinu až dvě zaberou administrativní úkony, okamžitě poté se odesílají výsledky.

Se Společností Podané ruce spolupracujeme dlouhodobě. V době naléhavé potřeby navýšení testování v Brně nás oslovili, zda bychom dokázali garantovat požadované kapacity pro zpracování vzorků a logisticky zajistit svozy,“ přiblížil počátek úspěšné spolupráce ředitel SPADIA LAB RNDr. Martin Radina a dodal: „V laboratoři na kolečkách se bude testovat našimi odběrovými soupravami, které obsahují speciální roztok, v němž se virus deaktivuje a stává se bezpečným pro personál. Nemusí se uchovávat v lednici a při manipulaci s ním se nemusí používat ochranné obleky.  Technologie, kterou používáme pro testování COVID-19 je české výroby. Na vývoji speciálního roztoku se podílel tým vědců z Karlovy Univerzity, prostřednictvím její dceřiné společnosti GeneSpector se podařilo vše zavést do rutinní laboratorní praxe.“

Podle ředitele Společnosti Podané ruce je laboratoř unikátní především rychlostí vyhodnocení testů. „V případě, že budou mít společnosti či firmy o naše služby zájem, mohou očekávat spolehlivé a velmi rychlé výsledky. Truck neslouží jako náhrada za povinné antigenní testování v zaměstnání, ale pomůže mimo jiné rychle provést konfirmační PCR testy. Laboratoř bude zároveň schopna pomoci s vyhodnocením vzorků z odběrového místa v parku za Janáčkovým divadlem,” dodal Vobořil.

Aktuálně Společnost Podané ruce jedná o spolupráci například s Dopravním podnikem města Brno, Teplárnami Brno, Brněnskými komunikacemi, Veletrhy Brno nebo Brněnskými vodárnami a kanalizacemi.

Mobilní laboratoř není prvním společným projektem města Brna a Společnosti Podané ruce. „Společně jsme dokázali hned krátce po vypuknutí pandemie ochránit ty nejzranitelnější, když jsme začali jako první v republice testovat v brněnských domovech pro seniory. Vybudovali jsme také velké testovací centrum na výstavišti. Brno se tak stalo průkopníkem v antigenním testování. Město také podpořilo Podané ruce bezplatnou výpůjčkou prostor, ve kterých se nyní nachází velkokapacitní očkovací centrum Bohéma,” uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

K tomu Vobořil dodává: „V této souvislosti bych chtěl připomenout, že přístrojově vyhodnocované antigenní testy, které Společnost Podané ruce od začátku pandemie využívá, se ukázaly jako funkční a velmi kvalitní. Testováním ve firmách a institucích jsme loni na jaře výrazně pomohli k detekci zdrojů infekce a tím ke snížení šíření pandemie (nejen) na pracovištích. Velice bych si dovolil varovat před nákupem extrémně levných, ale velice málo účinných testů,” upozornil Vobořil.

Jednou z prvních společností, která služby mobilní laboratoře využije, je Dopravní podnik města Brna. „Možnost PCR testování přímo v jednom z našich areálů chceme nabídnout našim zaměstnancům jako doplněk k povinnému antigennímu testování. Aktuální myšlenka je, aby k nám testovací truck přijížděl jednou týdně. V závislosti na zájmu o tuto službu pak můžeme spolupráci upravovat,“ sdělil generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Roman Kraus, předseda senátního Výboru pro zdravotnictví, vyzdvihuje inovativnost projektů, s kterými Společnost Podané ruce ve spolupráci s městem Brnem dlouhodobě přichází. „Společnost Podané ruce, město Brno a nyní i Spadia Lab vždy mezi prvními realizují inovativní projekty v boji s COVID-19. Velkokapacitní testovací centrum, mobilní očkovací týmy, testování v domovech seniorů, velkokapacitní očkovací centrum Bohéma. A nyní další novinka, vysokokapacitní mobilní laboratoř s PCR testováním. Flexibilita a inovativnost této nevládní organizace jsou příkladem v účinném zvládání současné pandemie.“

Jiří Kasala, radní Jihomoravského kraje pro oblast zdravotnictví k trucku říká následující: „Jihomoravský kraj se už od počátku pandemie snaží včas a efektivně reagovat na její vývoj. K tomu nepochybně patří také navyšování očkovacích, testovacích, ale i laboratorních kapacit. Těší mě, že právě v našem kraji vzniká tento unikátní projekt, díky kterému se laboratorní PCR kapacity opět o něco navýší. Velkou výhodu mobilní laboratoře spatřuji především v rychlém vyhodnocení testů, které zajisté uvítají nejen obyvatelé Brna, ale celého Jihomoravského kraje.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací