Nová analýza mastných kyselin od SPADIA LAB odhaluje překvapivé výsledky. Začali jíst Češi zdravěji?

04.03.2024 | SPADIA LAB | Archiv

První výsledky odborníky pozitivně překvapily.

Nová analýza mastných kyselin od SPADIA LAB odhaluje překvapivé výsledky. Začali jíst Češi zdravěji?
Oddělení chromatografie a spektrometrie SPADIA LAB

Společnost SPADIA LAB začala v závěru roku 2023 nabízet jako jedna z prvních diagnostických laboratoří v Česku analýzu mastných kyselin, jejichž nedostatek nebo nerovnováha v lidském těle, může mít negativní dopad na celkové zdraví člověka. První výsledky odborníky pozitivně překvapily.

Nezdravý životní styl, nevyvážený jídelníček se značným zastoupením nekvalitních potravin, málo pohybu. To jsou hlavní faktory, které mají na svědomí, že v České republice patří kardiovaskulární onemocnění k nejčastější příčinou hospitalizace a bohužel i úmrtí. Ohledně zdravé životosprávy padá z řad odborné veřejnosti častá kritika na nízkou konzumaci zdravých omega-3 mastných kyselin, které mají schopnost snižovat vznik krevních sraženin, hladinu cholesterolu nebo přispívají ke snížení krevního tlaku. Vzhledem k důležitosti mastných kyselin pro naše zdraví a prevenci srdečních chorob je třeba věnovat pozornost nejen celkovému příjmu těchto látek, ale také jejich vyváženému poměru. A zde první analýzy odhalily překvapivou zprávu.

„S analýzou mastných kyselin jsme teprve na počátku, tudíž je ještě brzy na relevantní závěry. Avšak co mě překvapilo, byly výsledky u poměru omega 6 a omega 3 mastných kyselin, přiznává Mgr. Marek Mucha, Ph.D. z oddělení chromatografie a spektrometrie laboratoří SPADIA a vysvětluje: „Tento poměr je přibližným vyjádřením rozdělení mezi mastnými kyselinami z rostlin (kyselina arachidonová) a mastnými kyselinami z ryb (nebo přesněji z mořských plodů).  Stravovací návyky se v posledních desetiletích značně změnily, což vedlo ke zvýšení daného poměru omega 6 : omega 3.  V jídelníčku Čecha, se oproti severským zemím, ryby či mořské plody moc nenacházejí. Proto jsem předpokládal, že poměr 4:1 a nižší, jak udává Světová zdravotnická organizace,se v našich výsledcích bude vyskytovat jen minimálně nebo vůbec. Je tedy pro mě překvapující, že 33 % z dosud stanovených výsledků se pohybovalo v rozmezí 1:1 - 4:1, 91 % výsledků se pohybovalo v rozmezí 1:1 - 10:1 a pouze 9 % výsledků mělo poměr omega 6 : omega 3 vyšší než 10:1.

Z prvních výsledků je tak patrné, že novinka od SPADIA LAB zaujala především osoby se zdravým životním stylem a s vyváženým způsobem stravování, které si své zdraví hlídají a jejich poměr mastných kyselin nevybočuje z doporučených hodnot. Jaké zdravotní komplikace ale mohou nastat v opačném případě?

Poměr omega 6 : omega 3 mastných kyselin vyšší než 10:1 může mít řadu potenciálních negativních dopadů na naše zdraví, od zvýšených zánětlivých procesů v těle, přes kardiovaskulární riziko až po neurodegenerativní choroby. „Pro zachování zdraví je vyvážený poměr mastných kyselin klíčový, zejména mezi omega-3 a omega-6 polynenasycenými mastnými kyselinami, potvrzuje Ing. Eliška Čížková, výživová specialistka a produktová ředitelka sítě zdravotních poraden NUTRIADAPT„Mezi nejkvalitnější zdroje těchto životně důležitých mastných kyselin patří tučné mořské ryby, jako losos, makrela, sardinky, sleď. Z rostlinných zdrojů to jsou lněné semínko a olej, chia a konopná semínka, vlašské ořechy. Vedle toho bychom měli zařadit mononenasycené tuky, které najdeme v řepkovém a olivovém oleji, avokádu a ořeších, a dalších rostlinných zdrojích.  Tyto tuky jsou prospěšné pro naše srdce a cévy a pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi, vyjmenovává nutriční specialistka potraviny příznivé pro lidský organismus.

První analýzy mastných kyselin, které poskytují vyšetřeným hlubší vhled do stravy a jejího vlivu  na tělo, přinesly ale také negativní zjištění. Výsledky analýzy koncentrace mastných kyselin laboratoře SPADIA následně využívají k výpočtu 4 výživových ukazatelů, jež jsou klíčové pro chápání stavu lidského zdraví.

Jedním z nich je tzv. Fluidita (tekutost) buněčné membrány (FBM), která vypovídá o tuhosti buněčných membrán. Ideálních parametrů nedosahoval ani jeden vzorek, naopak všechny byly vysoce nad doporučenou horní hranicí, což značí horší látkovou výměnu v buněčné membráně. Ta je při vysokých hodnotách FBM sice pevná, ale méně propustná a tím se zhoršuje transport látek (přísun živin, odvod odpadních látek) z buňky i do buňky.

„Fluidita buněčné membrány je jednou ze základních vlastností biomembrány, vyplývající ze schopnosti molekul polárních lipidů měnit své pozice v rámci jednotlivých vrstev membrány. Je potřeba, aby se tento parametr pohyboval v určitých mezích, aby membrána byla na jednu stranu dostatečně pevná, aby poskytovala zdravou buněčnou strukturální stavbu, zjednodušeně aby buňka držela svůj tvar, na druhou stranu musí být dostatečně propustná, aby mohla vykonávat své biologické funkce, jako je například přijímání živin nebo vylučování odpadních látek, konstatuje Mgr. Marek Mucha, Ph.D.

Naše strava hraje klíčovou roli v prevenci onemocnění, a právě správný poměr mastných kyselin je jedním ze stavebních kamenů této prevence. Vyvážený jídelníček, bohatý na různé zdroje mastných kyselin, může být klíčem k dlouhodobému zdraví a pohodlí našeho organismu. „Mastné kyseliny hrají pro náš organismus několik zásadních rolí. Mimo to, že jsou zdrojem energie, jsou nezbytnými stavebními prvky buněčných membrán, účastní se tvorby životně důležitých hormonů a signálních molekul a jsou také nezbytné pro absorpci vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou vitamíny A, D, E a K, informuje na závěr  Ing. Eliška Čížková.

SPADIA nabízí jako jedna z prvních laboratoří v České republice  analýzu mastných kyselin, která se z malého vzorku krve provádí metodou kapalinové chromatografie. Vyšetření stanovuje hladinu 11 mastných kyselin a obsahuje výpočet 4 klíčových výživových ukazatelů.

NAKOUKNĚTE S NÁMI za zavřené dveře

  • a podívejte se jak vypadá práce v diagnostických laboratořích
  • co se děje se vzorky
  • záleží nám na každém výsledku 
Více informací